Foto: LETA
Vairākas valstis varētu vērsties Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO) ar lūgumu noteikt atbildes sankcijas pret Krieviju, šādu iespēju pieļāva Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks un Rīgas Stradiņa universitātes lektors Māris Cepurītis.

Jautāts par Krievijas prezidenta Vladimira Putina parakstīto rīkojumu par tirdzniecības un sadarbības ierobežošanu ar valstīm, kuras ieviesušas ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, Cepurītis atgādināja, ka Krievija jau vairākas reizes ir izmantojusi tā sauktās asimetriskās sankcijas par atbildes soli jau noteiktajiem liegumiem.

"Tas nozīmē, ka Krievija neveic tieši tādas pašas darbības, kādas vērstas pret viņiem. Tā tas bija ar "Magņitska likumu", kuru ASV prezidents Baraks Obama parakstīja 2012.gada 14.decembrī. Tolaik Krievija par savu atbildes soli izvēlējās aizliegt adoptēt bērnus uz ASV. Šoreiz ir līdzīgi, vienīgi Krievija ir izvēlējusies vērsties pret svārstīgajām valstīm, tostarp Baltiju," sacīja Cepurītis.

Viņaprāt, vairākas valstis varētu vērsties PTO ar lūgumu noteikt atbildes sankcijas pret Krieviju.

"Sankcijas, kuras pret Krieviju ieviesusi Eiropas Savienība un ASV, vairāk ir vērstas uz investīcijām un ceļojumu ierobežojumiem. Tas, ko Krievija plāno darīt, ir ieviest sankcijas, kas attiecas uz tirdzniecību. Jāatceras, ka tirdzniecība ir tieši PTO jurisdikcijā, un ir jāņem vērā fakts, ka Krievija ir šīs organizācijas dalībvalsts," norādīja pētnieks.

"Valstis, kuras vissmagāk ciestu no Krievijas noteiktajām sankcijām tiešām varētu vērsties PTO, aicinot uzsākt procesu pret Krieviju. Ja tā laikā tiks atzīts, ka Krievija ir pārkāpusi PTO nosacījumus, cietušās valstis varētu noteikt tādas pašas sankcijas pret Krieviju," uzskata Cepurītis, skaidrojot, ka šāda procesa uzsākšana varētu prasīt aptuveni 15 mēnešus.

Putins trešdien parakstījis rīkojumu par tirdzniecības un sadarbības ierobežošanu ar valstīm, kuras ieviesušas ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, galvenokārt vēršoties pret lauksaimniecības produktu importu.

Putina rīkojums paredz uz gadu "aizliegt vai ierobežot [..] Krievijas teritorijā ievest noteiktus lauksaimniecības produktus, izejmateriālus un ražojumus no valstīm, kuras ieviesušas ekonomiskās sankcijas pret Krievijas juridiskām un/vai fiziskām personām vai pievienojušās šādam lēmumam".

Rīkojums "Par atsevišķu ekonomisku pasākumu ieviešanu Krievijas drošības garantēšanai" stājies spēkā ar tā parakstīšanas brīdi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!