Foto: DELFI

Lai sakārtotu 971 pašvaldību pārziņā esošu tiltu, nepieciešami aptuveni 120 miljoni eiro, šodien Autoceļu padomes sēdē informēja VAS "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) Tehniskās pārvaldes direktors Valdis Laukšteins.

Viņš gan norādīja, ka šie aprēķini ir aptuveni, taču apjomi ir līdzīgi tiem, kādi nepieciešami valsts tiltu sakārtošanai - 152 miljoni eiro.

Laukšteins skaidroja, ka pašvaldību tiltu stāvokli vajadzētu pārbaudīt reizi gadā, taču patlaban tas tiekot veikts reizi divos gados. Klasiskā problēma esot tā, ka fiksēto tiltu defekti netiekot laboti un bojājumi pakāpeniski progresē. Tāpat viņš informēja, ka bojājumi un defekti, kas apdraud satiksmi, vidēji gadā tiek konstatēti turpat pusei no gadā apsekotajiem pašvaldību tiltiem. Vidēji vienas pašvaldības pārziņā esot deviņi tilti.

Ņemot vērā nepietiekamo finansējumu pašvaldību tiltiem, puses - Satiksmes ministrijas un pašvaldību pārstāvji - vienojās deleģēt LVC kopā ar pašvaldībām tiltus sadalīt vairākās kategorijas, piemēram, tranzīta tiltos un tiltos, kas pieslejas galvenajiem un reģionālajiem valsts ceļiem, kā arī izvērtēt, cik tiltu ir kritiskā stāvoklī. Tāpat būtu jāprecizē, cik liels finansējums šim mērķim ir nepieciešams, lai tilti tiktu savesti kārtībā un tie neapdraudētu drošību. Šāda uzskaite jāveic līdz 1.jūnijam.

Kā ziņots, šodien Autoceļu padomes sēdē tika sniegta informācija par plānotajiem būvdarbiem autoceļu tīklā 2015.gadā, kā arī pašvaldību pārvaldībā esošo tiltu uzskaiti.

Autoceļu padomes mērķis ir sekmēt vienotas valsts politikas izstrādi un īstenošanu, kā arī valsts pārvaldes iestāžu, pašvaldības institūciju un nevalstisko organizāciju darbības koordinācija autoceļu jomā. Autoceļu padomes sastāvā ietilpst pārstāvji no valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī Latvijas pašvaldību savienības un Latvijas lielo pilsētu asociācijas, biedrības "Latvijas Ceļu būvētājs", Latvijas Ceļinieku asociācijas, Transportbūvju inženieru asociācijas, Latvijas Automoto biedrības, Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas, autopārvadātāju asociācijas "Latvijas auto" un Publiskās un privātās partnerības asociācijas. Padomes sastāvā iekļauti arī plānošanas reģionu pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!