Foto: LETA
Lidostas "Rīga" valdes locekļi iesnieguši atlūgumus, jo tiem nav saskanējuši viedokļi par uzņēmuma iekšējo dienestu reorganizāciju gan savā starpā, gan ar akcionāru, kā arī pretrunīgi vērtēti apjomīgie izdevumi tiesu lietās pret atstādinātajiem darbiniekiem, šodien preses konferencē informēja satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V) un lidostas kapitāla daļu turētāja pārstāve Džineta Innusa.

Matīss pateicās valdei par darbu, gan apgūstot Kohēzijas līdzekļus, gan attīstot lidostas termināļa būvniecības projektu. Šie darbi esot veikti labi. Vienlaikus neesot atrisināta lidostas darbinieku noklausīšanās lieta, turklāt tiesas spriedumi šajā lietā lidostai esot nelabvēlīgi, lai gan slēgti juridisko pakalpojumu līgumi par vairāk nekā 100 000 eiro, kas neesot adekvāta summa. Šīs tiesu lietas esot salīdzinoši vienkāršas, un lidostai esot savs juridiskais departaments.

Tagad ministrija straujā tempā meklējot jaunus valdes locekļus, kuri būšot profesionāļi un nenākšot no politisko partiju aprindām. Tāpat Matīss norādīja, ka valdes locekle Ilona Līce arī ir iesniegusi atlūgumu, taču tas neesot pieņemts, un viņa turpināšot darbu lidostas valdē, jo viņas darbības jomas salīdzinoši maz skārušas konflikta jautājumus, turklāt valdei ir jāturpina strādāt. Šīs nedēļas laikā plānots izveidot valdi vismaz trīs cilvēku sastāvā.

Innusa uzsvēra, ka jau no vasaras sākuma lidostā tērētas neadekvātas summas tiesvedībai advokātiem pret atbrīvotajiem darbiniekiem noklausīšanās lietā, turklāt šīs summas turpinājušas pieaugt. Līdz ar to kopīgiem spēkiem nav atrasts veids, kā šo situāciju risināt tālāk. Viņa uzsvēra, ka par šiem jautājumiem valdei bija jāuzņemas kopīga atbildība. Šajā gadījumā lidostas izmaksas tiesu lietā bijušas nesamērīgas.

Matīss norādīja, ka valde nav strādājusi kā komanda un nav bijusi saskaņa ar drošību saistītiem lidostas darbiniekiem. Drošības policija tagad turpinot izmeklēt noklausīšanās lietu. Turklāt valde nav strādājusi kā komanda, nav bijis vienota viedokļa par iekšējo dienestu reorganizāciju, tāpat netika organizēta diskusija par reformām. Tāpat medijos parādījusies informācija par neviennozīmīgi vērtētu īsziņu apmaiņu starp lidostas darbiniekiem. Jautājums arī esot, vai šo reformu vajadzēja veikt pirms Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā, kad lidostai būs jānodrošina augstu amatpersonu plūsma, kur būtisks ir tieši drošības faktors.

Matīss izteica cerību, ka līdz prezidentūras sākšanai jaunā valde spēs sakārtot darbu. Vienlaikus ministrs uzskata, ka lidostā ir nepieciešama iekšējo dienestu reorganizācija, lai uzlabotos drošība uzņēmumā.

Kā ziņots, otrdien, 11.novembrī, akcionārs pieņēmis četru līdzšinējo VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" valdes locekļu atlūgumus.

Atlūgumus iesniedza līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Aldis Mūrnieks, valdes locekļi Olita Augustovska, Andis Damlics un Raimonds Rožkalns. Darbu lidostas valdē turpina valdes locekle Līce, liecina "Firmas.lv" informācija.

Aizejošais lidostas "Rīga" valdes loceklis Mūrnieks izlēmis nekomentēt atlūguma iesniegšanas iemeslus, aģentūru LETA informēja lidostas pārstāve Sarmīte Rinmane.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, Mūrnieks valdē kā loceklis strādāja no 2010.gada 16.decembra, bet kā valdes priekšsēdētājs - no 2013.gada 20.decembra. Augustovska valdē tika iecelta 2014.gada 4.martā. Damlics tajā darbojās no 2010.gada 16.decembra, bet Rožkalns - no 2013.gada 2.augusta.

Līce valdē strādā kopš 2011.gada 19.janvāra.

Lidosta pērn strādāja ar 47,3 miljonu eiro apgrozījumu un 601 365 eiro peļņu. Šī gada augustā tā apkalpojusi 508 820 pasažieru, un tas ir par gandrīz 3% vairāk nekā pērn analoģiskā laika periodā, liecina uzņēmuma informācija. Pērn šajā periodā tika apkalpoti 494 600 pasažieru.

Šogad astoņos mēnešos kopumā apkalpoti 3,25 miljoni pasažieru, savukārt pērn kopumā apkalpoti 4,79 miljoni pasažieru.

Jau ziņots, ka Drošības policija (DP) jau kopš pagājušā gada veic izmeklēšanu kriminālprocesā par iespējamo lidostas "Rīga" darbinieku sarunu izspiegošanu. DP iepriekš paziņoja, ka trīs personām šajā lietā ir piemērots statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess. Patlaban šāds statuss piemērots vēl divām personām. Zemgales apgabaltiesa apmierinājusi no darba atstādinātā lidostas "Rīga" Drošības departamenta priekšnieka Raimonda Lazdiņa prasību pret lidostu un atzina atstādināšanu no amata par nepamatotu, paredzot neizmaksātās algas piedziņu. Līdz ar to lidostas "Rīga" rīkojums par viņa atstādināšanu no darba atzīts par nepamatotu. Tāpat no lidostas par labu Lazdiņam tika piedzīta vidējā izpeļņa 8610 eiro apmērā (pirms nodokļu nomaksas) par laika periodu no 2014.gada 7.marta līdz 2014.gada 8.maijam.

"Pietiek.com" savukārt ziņo, ka lidostas Rīga Drošības departamenta darbiniekam, kādreizējam augsta līmeņa Valsts policijas darbiniekam Kārlim Dombrovskim, nosūtot lidostas "Rīga" valdes loceklim, savulaik Drošības policijas priekšnieka posteni ieņēmušajam Rožkalnam pāris draudu īsziņas un cita starpā piesolot "pie pirmās iespējas" iznīcināt viņa dzīvi, ir izdevies apturēt lidostas optimizācijas grupas darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!