Foto: LETA
Latvijas uzņēmējiem, īpaši mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) sektoram, 2014.gads ir nesis virkni pārbaudījumu, pavēstīja Latvijas MVU foruma izpilddirektors Eduards Filippovs.

Pēc viņa teiktā, MVU sektors skaitliski turpina augt, taču joprojām ir trausls un ievainojams un uzņēmējiem nākas strādāt neparedzami mainīgā ekonomiskajā vidē. ''Mēs nevaram apgalvot, ka ekonomiskā krīze ir pārvarēta un esam atgriezušies uz izaugsmes un attīstības ceļa. Izaugsme ir lēna, un nākotnes prognozes ir ļoti piesardzīgas gan finanšu, gan arī darbinieku skaita pieauguma ziņā. Vienlaikus ceram, ka Latvijas prezidentūra Eiropas Savienībā (ES), kas sākas 2015.gadā nesīs pozitīvas pārmaiņas arī MVU," sacīja Filippovs.

Vienlaikus viņš piebilda, ka MVU Forums ir gandarīts par jaunā Eiropas Parlamenta (EP) un augstāko amatpersonu atvērtību un ieinteresētību sadarbības un dialoga attīstīšanai ar mazā biznesa organizācijām visos līmeņos. "2014.gada novembrī notikusī Eiropas Amatnieku, mazo un vidējo uzņēmumu apvienības (UEAPME) ģenerālsekretāra Pītera Farosa tikšanās ar ES viceprezidentu Valdi Dombrovski iezīmēja konstruktīva sociālā dialoga aizsākšanu jaunā līmenī. Sarunas ietvaros tika iezīmētas un apspriestas būtiskas MVU atbalstam nepieciešamās prioritātes, kā nepieciešamība vairot privāto investīciju apjomu, uzlabot piekļuvi finansējumam, nodokļu sloga samazināšana darbaspēkam un prasmju neatbilstības mazināšana," norādīja Filippovs.

Viņš arī pastāstīja, ka Latvijas prezidentūras laikā MVU forums sadarbībā ar UEAPME pārstāvēs visas Eiropas MVU intereses. MVU forums strādās pie ES rīcībpolitikas izvirzītajām prioritātēm un to atbilstošas integrācijas Latvijas rīcībpolitikā, lai tādējādi stiprinātu tautsaimniecību un nodarbinātību.

Pēc viņa sacītā, prioritāšu vidū EP būs praktiska principa ''vispirms domāt par mazajiem'' ieviešana, lemjot par ikvienu normatīvo aktu, kā to paredz Eiropas Mazā biznesa akts. Tāpat plānots vecināt finanšu pieejamību ne tikai no publiskiem avotiem, bet arī palielinot privātās investīcijas, tajā skaitā industriālās bāzes nostiprināšanā un jaunu produktu izstrādē.  Vienlaikus plānots strādāt pie nodokļu sloga samazināšanas darbaspēkam un prasmju atbilstības kāpināšanas darba tirgū, tostarp uzņēmējspēju attīstības.

Latvijas MVU forums apvieno Latvijas uzņēmumus, lai pārstāvētu Latvijas MVU intereses ES un strādā ar vairāk nekā četriem tūkstošiem mazā biznesa dienas dalībniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!