Foto: DELFI
Latvijas piena tirgū gaidāmas lielas problēmas saistībā ar pārprodukciju, prognozē piena pārstrādes uzņēmuma "Preiļu siers" valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts.

"Ja, runājam par Latvijas kopējo situāciju, tad tā, protams, ir drūma. Latvijā ir pagājuši laiki, kad varēja nodarboties ar izejvielas eksportu. Atsevišķi kooperatīvi veras ciet, atbrīvojas liekais piens un pie pārprodukcijas piena ražotāji, protams, ir samazinājuši piena iepirkuma cenas, kas nav labi, taču pie šādas lauksaimniecības politikas, ka tik maza valsts orientējas uz izejvielas eksportu, tas bija paredzams," sacīja Šņepsts.

Viņš teica, ka valdībai ir jārealizē konsekventa eksporta politika, lai Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi varētu eksportēt pārpalikušo pienu, kā arī jānodrošina regulāras eksporta subsīdijas uz trešajām valstīm, kam jābūt pieteikami lielām, lai stabilizētu piena iepirkuma cenu. "Ir pilnīgi skaidrs, ka arī Eiropai un citām valstīm kopumā piens nav un nebūs vajadzīgs, jo pēc piena kvotu atcelšanas piena apmēri tikai pieaugs. Arī Latvijā ir vesela virkne fermu, kas nav piepildītas ar govīm, jo [piena ražošanu ierobežo] kvotas," atzīmēja Šņepsts, piebilstot, ka piena sektors patlaban ir lielu problēmu priekšā.

"Preiļu siera" valdes priekšsēdētājs arī piebilda, ka situācija Latvijas piena tirgū šogad būs atkarīga no piena ievākuma piena ražotājvalstīs Jaunzēlandē un Austrālijā, kā arī no tā, cik lielā mērā šogad Latvijā tiks pārpildīta piena kvota.

2013.gadā "Preiļu siers" strādāja ar 48,263 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 12,7% vairāk nekā 2012. gadā, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga 2,3 reizes - līdz 1,956 miljoniem eiro, liecina "Lursoft" datubāzē pieejamā informācija.

"Preiļu siers" ir piena pārstrādes uzņēmums, kura produkcija pārsvarā tiek eksportēta uz 44 pasaules valstīm. Uzņēmuma lielākais īpašnieks ir Šņepsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!