Foto: LETA

Šobrīd Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) prioritāte ir uzņēmējdarbība, piektdien tikšanās laikā ar Latvijas pašvaldību savienības (LPS) pārstāvjiem sacīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards.

Viņš norādīja, ka ministrija jau šobrīd aktīvi sadarbojas ar visām pašvaldībām ieviešanas nosacījumu un projektu atlases kritēriju izstrādē attiecībā uz plānotajām investīcijām publiskajā infrastruktūrā, kā arī ministrija ir sagatavojusi jaunus MK noteikumus, kas paredz atbalstu pašvaldību projektu līdzfinansējuma nodrošināšanai, kurus Ministru kabinets jau ir apstiprinājis.

Gerhards pavēstīja, ka 2014.-2020.gada plānošanas periodā VARAM turpinās investēt vides, reģionālās attīstības un informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) jomā, izmantojot ES fondu finansējumu 689 miljoni eiro apmērā.

"Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) jomā ir paredzētas investīcijas datu un pakalpojumu pieejamības un izmantojamības veicināšanai, savukārt vides jomā ir paredzētas investīcijas infrastruktūras attīstībai un vides aizsardzībai, galvenokārt – kanalizācijas tīklu paplašināšanai, atkritumu pārstrādes un reģenerācijas infrastruktūras attīstībai, plūdu risku samazināšanai," klāstīja Gerhards.

Komentējot pašvaldību interesi par reģionālās attīstības investīcijām, ministrs pavēstīja, ka visās pašvaldībās ir paredzēts novirzīt investīcijas uzņēmējdarbībai nozīmīgas publiskās infrastruktūras attīstīšanai, kā arī pašvaldību ēku energoefektivitātei, savukārt nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centros un Latgalē plānots novirzīt finansējumu degradēto teritoriju sakārtošanai. Kopumā ES fondu finansējuma apjoms reģonālajai attīstībai ir 326 miljonu eiro.

Tāpat arī reģionos tiks attīstīta pakapojumu pieejamība, un 2015.gadā pakāpeniski tiks uzsākt Valsts un pašvaldību vienoto klientu centru izveide 89 novadu nozīmes un 21 reģionālās nozīmes centros. Sākot ar 2016.gadu - pakāpeniski arī 9 nacionālās nozīmes attīstības centros. Valsts budžetā šim mērķim 2015.gadam ir paredzēti 919 tūkstoši eiro mērķdotācijas piešķiršanai pašvaldībām, kuras piedalīsies šo centru izveidē un darbības nodrošināšanā.

Viņš arīdzan pavēstīja, ka ministrija ir sākusi darbu pie nepieciešamo investīciju plānošanas atkritumu apsaimniekošanas jomā, un ir izveidota darba grupa, kurai jāizvērtē nepieciešamie risinājumi atkritumu apsaimniekošanas sistēmas pilnveidošanai, tostarp atkārtoti jāizvērtēt iespējas ieviest depozīta sistēmu vai jāpiedāvā citi risinājumi, lai nodrošinātu iepakojuma reģenerāciju. Darba grupā ir iekļauts arī LPS pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!