Foto: Publicitātes foto
Reaģējot uz vairākām likumdošanas iniciatīvām, kā arī izmaiņām, kas tiek veiktas Eiropas Savienības (ES)struktūrfondu finansēšanas noteikumos, dibināta „Latvijas saules kolektoru asociācija", portālu "Delfi" informēja asociācijas dibinātāji.

Latvijas saules kolektoru asociāciju ir dibinājuši vadošo nozares uzņēmumu un ar enerģētiku saistītu nevalstisko organizāciju pārstāvji (piemēram, SIA „Taupi", SIA „Altenergo", SIA „Solar M Pro", SIA „Sun Invest", SIA „Saules kolektors" un citi). Par organizācijas valdes locekļiem ievēlēti Eduards Meļņikovs, Agnis Eglītis, Oskars Kokins un Dainis Millersons, savukārt par biedrības valdes priekšsēdētāju kļuvis jau minētais Raivis Šķērstens.

Dibinātāji ir pārliecināti, ka gan nozares attīstībai, gan arī dialoga uzsākšanai ar valsts un ES institūcijām, ir vajadzīga organizācija, kas pārstāv tieši saules kolektoru nozarē strādājošo uzņēmumu intereses.

Viens no galvenajiem Latvijas saules kolektoru asociācijas uzdevumiem
būs ietekmēt normatīvo aktu izstrādi enerģētikas un energoefektivitātes jomās tik tālu, cik tas attiecas uz saules kolektoru nozari. Biedrība to darīs saskaņā ar starpvalstu politikas dokumentiem un atbilstoši pasaules, Eiropas Savienības un Latvijas labākās prakses piemēriem, kā arī orientējoties uz jaunākajiem zinātnes sasniegumiem.

 „Lai arī Latvijā jau eksistē vairākas nevalstiskās organizācijas, kas nodarbojas ar tā dēvēto „zaļās enerģijas" nozarē strādājošo uzņēmumu interešu aizstāvību, saules kolektoru sistēmu ražotājiem un uzstādītājiem ir savas, specifiskas vajadzības, tajā skaitā arī likumdošanas jomā, kuras mēs ar šīs asociācijas palīdzību attiecīgi arī mēģināsim skaidrot un realizēt," stāsta biedrības valdes priekšsēdētājs Raivis Šķērstens. Viņš norāda, ka pamatā asociācijas mērķi ir veicināt saules kolektoru nozares attīstību, veicināt izpratni sabiedrībā par efektīvu ūdens sildīšanu un apkuri, enerģijas ražošanu un izmantošanu, kā arī veicināt Latvijas tautsaimniecības energoefektivitāti un atjaunojamo energoresursu izmantošanu," norāda asociācijas pārstāvji.

Biedrība plāno organizēt informatīvus un izglītojošus pasākumus dažādās mērķauditorijās, lai informētu sabiedrību par aktuālajiem jautājumiem enerģētikā, īpaši par energoefektivitātes paaugstināšanas iespējām, saules kolektoru un citu atjaunojamo energoresursu izmantošanu. Tāpat organizācija nodarbosies ar to, ka veicinās saules kolektoru izmantošanu ūdens sildīšanai un apkurei mājsaimniecībās, daudzdzīvokļu ēkās, valsts, pašvaldību un privātajos uzņēmumos, kā arī valsts un pašvaldības iestādēs.

Asociācijas valdes loceklis Eduards Meļņikovs uzskata, ka ir ļoti svarīgi, lai nozarē tiktu uzsākta noteiktu kvalitātes standartu ieviešana, jo, dzenoties pēc ātras peļņas un apgūstot Eiropas Savienības fondu līdzekļus, nereti Latvijā tiek izbūvētas mūsu klimatam neatbilstošas saules kolektoru sistēmas. „Protams, ka šīs sistēmas beigās nestrādā tā, kā nākas, un to projektētāji vai uzstādītāji mēģina novelt vainu uz it kā nepietiekamo saules daudzumu reģionā, lai gan patiesais iemesls ir pašu nekompetence un neizdarība. Latvijā saules starojums, protams, ir mazāks nekā dienvidu valstīs. Tieši tāpēc ir svarīgi, lai pie mums tiktu uzstādīti klimatiskajiem apstākļiem piemēroti saules kolektori, kuri spēj darboties gan vasarā, gan apkures sezonā," uzsver Eduards Meļņikovs. Šī iemesla dēļ biedrība cīnīsies gan par noteiktu kvalitātes standartu ieviešanu, gan arī centīsies palielināt pašas sabiedrības informētību par saikni starp vidi un enerģētiku, starp gudru atjaunojamo energoresursu izmantošanu un klimata pārmaiņu samazināšanu, kā arī par saules kolektoru nozares pozitīvo ietekmi uz ekonomiku.

Viens no galvenajiem Latvijas saules kolektoru asociācijas uzdevumiem būs ietekmēt normatīvo aktu izstrādi enerģētikas un energoefektivitātes jomās tik tālu, cik tas attiecas uz saules kolektoru nozari. Biedrība to darīs saskaņā ar starpvalstu politikas dokumentiem un atbilstoši pasaules, Eiropas Savienības un Latvijas labākās prakses piemēriem, kā arī orientējoties uz jaunākajiem zinātnes sasniegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!