Foto: DELFI
Satversmes tiesa (ST) atteikusies ierosināt lietu saistībā ar pieteikumu, kurā lūgts atzīt par spēkā neesošu pagājušā gada nogalē pieņemto tiesību normu par valdes locekļu personīgo atbildību par kavētajiem nodokļu maksājumiem, informēja ST.

ST pagājušajā nedēļā nolēma atteikt ierosināt lietu pēc pieteikuma, kurā bija lūgts atzīt 2014.gada 17.decembra likuma "Grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām"" XI nodaļu "Juridiskās personas nokavēto nodokļu maksājumu atlīdzināšana" par neatbilstošu Satversmes 1., 91., 92. un 105.panta pirmajam teikumam un par spēkā neesošu no pieņemšanas brīža.

Tika secināts, ka apstrīdētās normas pieteikuma iesniedzējai nav piemērotas. Pieteikumā nav pamatots, ka attiecībā uz pieteikuma iesniedzēju būtu iestājušies likuma "Par nodokļiem un nodevām" 60.panta pirmajā daļā ietvertie nosacījumi, lai tiktu uzsākts process par juridiskās personas nokavēto nodokļu maksājumu atlīdzināšanu. Turklāt netika pamatots, kādā veidā katra no apstrīdētajām normām aizskars tieši viņas pamattiesības. Tātad konkrētajā gadījumā persona ir vērsusies ST nevis sakarā ar savu pamattiesību aizskārumu, bet gan ar sūdzību vispārības labā.

Pieteikuma iesniedzēja uzskata, ka nākotnē iespējamais pamattiesību aizskārums radīs viņai būtisku kaitējumu. Pieteikumā nav sniegts pamatojums tam, kāpēc būtiskais kaitējums, kas pieteikuma iesniedzējai, iespējams, varētu rasties nākotnē, būs nenovēršams. Pieteikumā nav arī minēti apsvērumi, kuru dēļ apstrīdētās normas būtu izvērtējamas tieši šobrīd, proti, pirms to iespējamās piemērošanas nākotnē.

Februāra sākumā partijas "Latvijas attīstībai" pārstāvji norādīja, ka plāno vērsties ST, lūdzot atzīt par spēkā neesošu pagājušā gada nogalē pieņemto tiesību normu par valdes locekļu personīgo atbildību par kavētajiem nodokļu maksājumiem, iepriekš informēja partijas biroja vadītāja Zane Šūmakere.

"Ēnu ekonomikas apkarošanai ir jābūt vienai no valdības prioritātēm, bet tam ir jāizmanto citi, daudz efektīvāki instrumenti. Piemērojot valdes locekļiem personīgo atbildību par kavētajiem nodokļiem, valsts radīs apstākļus, kad ar uzņēmējdarbību neviens šai valstī vairs nevēlēsies nodarboties," iepriekš pauda partijas vadītājs Juris Pūce.

Kā ziņots, šogad stājas spēkā norma, ka turpmāk uzņēmuma valdes locekļiem par kapitālsabiedrības nodokļu parādiem būs jāatbild ar savu personisko mantu.

Uzņēmēju organizāciju kritizētos grozījumus likumā par nodokļiem un nodevām, kas paredz personīgās atbildības pieprasīšanu no uzņēmumu valdes locekļiem par kavētajiem nodokļu maksājumiem, Saeima pieņēma pērn 17.decembrī. Valsts prezidents tos izsludināja 30.decembrī.

Finanšu ministrijas izstrādātie grozījumi likumā par nodokļiem un nodevām paredz, ka Valsts ieņēmumu dienestam (VID), izpildoties pieciem kritērijiem, ir tiesības sākt procesu par juridiskas personas nokavēto nodokļu maksājumu atlīdzināšanu budžetam no valdes locekļiem, kas šo amatu ieņēmuši laikā, kad nokavētie nodokļu maksājumi ir izveidojušies.

Uzņēmēju intereses pārstāvošās organizācijas iepriekš aicināja Valsts prezidentu neizsludināt šos grozījumus. Latvijas Darba devēju organizācija paudusi gatavību vērsties pret šiem grozījumiem ST.

Līdz ar šīs normas pieņemšanu Finanšu ministrija 2015.gada budžetā cer uz septiņu miljonu eiro papildu ieņēmumiem, 2016.gadā - uz 7,4 miljoniem eiro, bet 2017.gadā - uz 7,7 miljoniem eiro.

Jaunais regulējums attiecas uz tiem uzņēmumiem, kam nodokļu parāds izveidosies pēc šīs normas spēkā stāšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!