Foto: Shutterstock
Lielākā daļa jeb 88% aptaujāto speciālistu uzskata, ka atalgojums ir būtisks nosacījums darba piedāvājumu izvērtēšanā, tāpēc algas norādīšana darba sludinājumos būtu obligāta prasība, liecina darba portāla "CVmarket.lv" veiktās aptaujas rezultāti.

Aptaujā arī secināts, ka darba algas apmēra norādīšana darba sludinājumos nav obligāta prasība, vēl vairāk - ir raksturīga prakse neērto atalgojuma jautājumu novelt uz darba meklētāja pleciem.

Nereti darbiniekam ir jāatbild uz jautājumu, kādu darba algu viņš vēlētos saņemt, uz ko savukārt 51% darba meklētāju darba intervijās atteiktos atbildēt, liecina aptaujas dati.

Pieredze darbā ar klientiem "CVmarket.lv" speciālistiem ļauj secināt, ka informācija par iespējamo atalgojumu konkrētajā vakancē ir noderīga gan darba meklētājam, gan darba devējam.

Pirmkārt, novērojama tendence, ka darba meklētāji vispirms izskata darba piedāvājumus, kur atalgojums tiek norādīts. Otrkārt, tas ļauj izvērtēt, vai iespējamais atalgojums ir konkrētajam darba meklētājam atbilstošs un konkurētspējīgs. Treškārt, skaidri noteikumi atvieglo darba meklēšanu un patērēto laiku.

Potenciālie darbinieki piesakās tām vakancēm, uz kurām patiešām piekristu startēt, netērējot savu un darba devēja laiku motivācijas vēstulēm un intervijām, pēc kurām atsakās no piedāvātā darba neatbilstoša atalgojuma dēļ.

Taču prakse vakanču piedāvājumā norādīt atalgojumu ir samērā reta, un darba meklētājam, kā arī nereti darba devējam trūkst informācijas par atalgojumu nozarē.

"CVmarket.lv" aptauja veikta šī gada janvārī, tajā piedalījušies ap 300 respondentu.

Speciālistu darba portāls "CVmarket.lv" Latvijā darbojas kopš 2003.gada. Portālu lieto vairāk nekā 160 000 reģistrētu lietotāju 21 līdz 40 gadu vecumā ar profesionālo vai augstāko izglītību. "CVmarket" zīmols darba meklētāju vidū ir populārs Latvijā un Lietuvā, "CV Keskus" - Igaunijā.

"CV Keskus" OU Latvijas filiāle 2013.gadā strādāja ar 121 382 eiro apgrozījumu un 137 446 eiro zaudējumiem, liecina "Firmas.lv" informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!