Foto: Pixabay
Piektdaļa maksātnespējīgo personu iepriekš bijuši uzņēmumu īpašnieki, izpētījusi SIA "Lursoft".

2014.gadā no visām pasludinātajām maksātnespējām vairāk nekā 57% bijuši fizisko personu procesi, savukārt 2013.gadā to īpatsvars veidojis vairāk nekā 65%. Pēc "Lursoft" novērojumiem, visbiežāk maksātnespēja pasludināta uzņēmumu īpašniekiem, kuru firmu darbība bijusi saistīta ar nekustamo īpašumu, tirdzniecības vai būvniecības nozarēm.

Kā norāda "Lursoft" valdes locekle Daiga Kiopa, ievērojama daļa no visām fiziskajām personām, kurām reģistrēts maksātnespējas process, iepriekš bijušas saistītas ar uzņēmējdarbību kā uzņēmumu amatpersonas vai dalībnieki. Viņa piebilda, ka visbiežāk starp visiem uzņēmējiem, kuriem reģistrēts maksātnespējas process, gandrīz puse iepriekš darbojusies tirdzniecības jomā.

"Lursoft" pētījumā par fizisko personu maksātnespēju apkopojis datus par maksātnespējīgo personu vidējo vecumu, noskaidrojis reģionālo griezumu, kā arī biežāk pārstāvētās nozares, kurās iepriekš darbojušās ar uzņēmējdarbību saistītās fiziskās personas, un to, cik bieži pirms maksātnespējas pasludināšanas personas mēdz noslēgt laulāto mantisko attiecību līgumus.

"Lursoft" aprēķini liecina, ka pēdējo trīs gadu laikā fiziskām personām ierosināto procesu skaits ik gadu pārsniedz 1000 procesus, augstāko punktu sasniedzot aizpagājušajā gadā, kad tika ierosināta 1571 maksātnespēja. Kopumā kopš 2008.gada fiziskām personām pasludināti 5733 maksātnespējas procesi, no kuriem piektā daļa patlaban jau izbeigti.

Analizējot fizisko personu maksātnespējas rādītājus, redzams, ka vienlīdz daudz procesu tiek pasludināti gan sievietēm, gan vīriešiem, tiesa gan, vīrieši ar maksātnespēju saskaras nedaudz biežāk, par ko liecina arī fakts, ka no visām maksātnespējām 53% pasludināti vīriešiem. Savukārt, analizējot maksātnespējīgo personu vecuma struktūru, redzams, ka vidējam vecumam ir tendence pieaugt. Tā, piemēram, fiziskās personas, kurām maksātnespēja pasludināta 2010.gadā, procesa pasludināšanas brīdī bijušas 39,4 gadus vecas, 2012.gadā vidējais rādītājs palielinājies līdz 40,6 gadiem, savukārt pērn sasniedzis 41,7 gadu slieksni.

Tāpat noskaidrots, ka visbiežāk maksātnespēja pasludināta Rīgā, kur tā pasludināta kopumā 528 fiziskām personām, savukārt tuvākās sekotājas ar 56 procesiem ir Jelgava, bet 45 procesiem - Liepāja. Kopumā Latvijas lielākajās pilsētās pasludināti 710 fizisko personu maksātnespējas procesi, kas veido 55% no kopējā procesu skaita, savukārt ārpus lielajām pilsētām maksātnespēja visbiežāk pasludināta Ogres (32 procesi), Ķekavas (29 procesi) un Siguldas (25 procesi) novados.

2014.gadā no visām fiziskajām personām, kurām pasludināts maksātnespējas process, iepriekš vai procesa ierosināšanas brīdī uzņēmumu kapitāldaļas piederējušas 256 personām, kas veido nepilnus 20% no kopējā procesu skaita, kamēr 2010.gadā no visiem fizisko personu maksātnespējas pasludināšanas gadījumiem vairāk nekā 56% gadījumu maksātnespēja pasludināta ar uzņēmējdarbību saistītām personām.

Līdzīga situācija vērojama, analizējot arī fizisko personu, kuras iepriekš bijušas uzņēmumu amatpersonas, maksātnespējas dinamiku. "Lursoft" aprēķini liecina, ka no 199 fiziskajām personām, kurām maksātnespēja pasludināta 2010.gadā, iepriekš amatus uzņēmumos ieņēmušas 116 personas jeb vairāk nekā 58% maksātnespējīgo personu. Savukārt jau nākamajā gadā, lai arī kopējam maksātnespējas, tostarp arī maksātnespējīgo uzņēmumu amatpersonu, skaitam bijusi tendence augt, to īpatsvars sarucis vairāk nekā uz pusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!