Foto: Shutterstock
Šā gada janvārī un februārī salīdzinājumā ar 2014.gada pirmajiem diviem mēnešiem Latvijā ir būtiski pieaudzis konditorejas izstrādājumu - cepumu, sausiņu, vafeļu un citu produktu - imports no Ukrainas, pastāstīja Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamentā.

Konditorejas izstrādājumu imports no Ukrainas svara izteiksmē šogad bija septiņas reizes lielāks nekā 2014.gadā. Visvairāk Latvijā importēti saldie cepumi un vafeles. Arī kopējais konditorejas izstrādājumu imports no visām trešajām valstīm šā gada pirmajos divos mēnešos Latvijā ir pieaudzis, lielākoties pateicoties importa pieaugumam no Ukrainas.

"Latvija importē miltu konditorejas izstrādājumus ne tikai no Ukrainas, bet arī no Krievijas, Turcijas, Moldovas. Izvērtējot kopējo miltu konditorejas izstrādājumu importu no trešajām valstīm, var secināt, ka 2015.gada janvārī un februārī, salīdzinot ar 2014.gada attiecīgajiem mēnešiem, tas ir pieaudzis divas reizes gan svara, gan vērtības izteiksmē," norādīja ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamentā.

Savukārt, izvērtējot Latvijas miltu konditorejas izstrādājumu eksportu, ZM secinājusi, ka svara izteiksmē eksports 2015.gada janvārī un februārī, salīdzinot ar 2014.gada attiecīgajiem mēnešiem, ir bijis nemainīgs, tomēr vērtības izteiksmē eksports ir samazinājies.

Kompānijas "Orkla", kam pieder uzņēmums "Staburadzes konditorejas", korporatīvo attiecību vadītāja Baltijā Dana Erciņa-Užāne norādīja, ka "Staburadzes konditorejas" darbību minēto pārtikas produktu importa pieaugums no Ukrainas būtiski neietekmē. "Piemēram, martā mūsu pārdošanas rādītāji ir auguši un bija labāki, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi," teica Erciņa-Užāne.

Viņa arī sacīja, ka Ukrainas produkti Latvijas tirgū ir pieejami jau ilgu laiku un izceļas ar zemām cenām, taču līdz šim uzņēmumam nav rādījuši būtisku konkurenci. "Patērētājs izvēlas pārbaudītas vērtības un dod priekšroku kvalitatīvai Latvijā ražotai precei, par ko mums ir liels prieks," uzsvēra "Orkla" korporatīvo attiecību vadītāja.

Vienlaikus Erciņa-Užāne minēja, ka konditorejas izstrādājumu importa pieaugums no Ukrainas, visticamāk, ir skaidrojams ar notikumiem Ukrainā un Krievijā. "Ņemot vērā, ka Ukrainas uzņēmumiem Krievijas tirgus faktiski ir slēgts, tie meklē citus noieta tirgus, kur realizēt produkciju," viņa teica.

Arī konditorejas izstrādājumu ražotāja "Adugs" valdes priekšsēdētājs Jāzeps Zukuls aģentūrai BNS pastāstīja, ka Ukrainas ražotāji ir zaudējuši iespēju realizēt produkciju Krievijas un Kazahstānas tirgū, taču ir saņēmuši atļauju realizēt produkciju Eiropā un tādējādi intensīvi mēģina palielināt pārdošanas apmērus bijušajās PSRS valstīs - Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, kā arī Krievijas emigrantu veikalos Apvienotajā Karalistē.

Pēc viņa teiktā, pagaidām ir grūti pateikt, vai pieaugušās konkurences dēļ no Ukrainas ražotājiem "Adugam" nāksies samazināt pārdošanas apmērus, taču šādu iespēju uzņēmums neizslēdz. "Lietuva, Latvija un Igaunija, Baltijas valstis [ir mūsu perspektīvākais produkcijas realizācijas tirgus], tur realizējam vislielāko daļu produkcijas. Ja Ukrainas ražotāji turpinās šādā garā, tad pazaudēsim [tirgus daļu]. Es saku - mēs varam pazaudēt līdz 30% tirgus. Saprotiet, nav zināms, ja, piemēram, tur gāzes vai elektrības cenas vēl vairāk sadārdzināsies vai kaut kas cits tur sāksies, tad, protams, mums tas ir "pa rokai", tad būs normāli, bet, ja nesadārdzināsies..." klāstīja Zukuls, skaidrojot, ka uzņēmumam ir grūti konkurēt ar apmēriem, ko var piedāvāt Ukrainas ražotāji.

Arī konditorejas izstrādājumu ražotāja un mazumtirgotāja "Elvi Latvija" franšīzes partnera "Antaris" valdes locekle Inna Orole aģentūrai BNS apstiprināja, ka pēdējos mēnešos ir pieaudzis konditorejas izstrādājumu imports no Ukrainas - dažās konditorejas produktu kategorijās, piemēram, cepumu importētā produkcija no Ukrainas konkurē cenas ziņā un Latvijas iedzīvotāji, kam pārdošanas cena ir būtisks faktors pirkumu veikšanā, labprāt iegādājas arī saldumus no Ukrainas.

Vienlaikus viņa norādīja - lai arī konkurence palielinās, Latvijas saldumi patērētājiem būs pieejami arī turpmāk. "Kaut arī konkurence pieaug, Latvijas saldumi veikalos "Elvi" nekur nepazudīs, jo pašmāju produkcija arī ir ļoti svarīgs faktors Latvijas pircējam," uzsvēra Orole.

Atbilstoši ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamenta sniegtajai informācijai 2015.gada pirmajos divos mēnešos Latvija no Ukrainas importēja 294,92 tonnas miltu konditorejas izstrādājumu (cepumus, sausiņus, vafeles u.c.), kas ir par 256,68 tonnām jeb deviņas reizes vairāk nekā 2014.gada pirmajos divos mēnešos, kad Latvija no Ukrainas importēja 38,24 tūkstošus tonnu konditorejas izstrādājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!