Foto: Reuters/Scanpix
Ja pasaules naftas tirgū būs cenu samazinājums un pārējie ar degvielas cenu saistītie faktori būs labvēlīgi, tad degviela viennozīmīgi kļūs lētāka arī Latvijā, jo degvielas tirgotāji sekos līdzi izmaiņām pasaules naftas tirgū un rīkosies atbilstoši tām, apliecināja "Virši-A" valdes priekšsēdētājs Jānis Riekstiņš.

Vienlaikus viņš norāda arī uz riskiem, kas varētu cenu samazinājumu Latvijā bremzēt. Pirmkārt, kā mainīsies eiro un ASV dolāra kursa attiecība, jo šobrīd eiro vērtība attiecībā pret ASV dolāra kursu turpina kristies. Šī iemesla dēļ Latvijas degvielas cenas būtiski var nemainīties, tādēļ, ka lielākoties naftas darījumi notiek dolāros. Otrkārt, ir jāskatās, kā mainīsies naftas pārstrādes rūpnīcu noteiktā degvielas iepirkuma cena, no kurām Latvijas degvielas tirgotāji iepērk degvielu.

Tāpat viņš norāda, ka, tā kā tuvojas vasara, kad lauksaimniecībā sākas aktīvais darba periods, kā arī cilvēki vairāk ceļo ar automašīnām, tad degvielas patēriņš viennozīmīgi kļūs lielāks neatkarīgi no degvielas cenām.

Kā ziņots, tuvākajos mēnešos tiek prognozēts naftas cenas kritums, un tā varētu samazināties līdz 40 ASV dolāriem par barelu, šodien žurnālistiem sacīja "SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis.

"Tiek pieļauta pat iespēja, ka naftas cena varētu samazināties pat līdz 20 vai 10 ASV dolāriem par barelu, bet viennozīmīgi to paredzēt nevar. Iespējams tas ir, un, ja tas notiks, tad notiks," sacīja Gašpuitis. Gašpuitis skaidroja, ka kopumā naftas cenas šogad tomēr tiek prognozētas ap 60 ASV dolāriem par barelu, bet 2016.gadā tiek prognozēts, ka naftas cenas varētu sasniegt 70 ASV dolārus par barelu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!