Foto: F64
Ārlietu ministrija (ĀM) saredz potenciālu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecībai kādā no ASV pilsētām un sniegtu nepieciešamo atbalstu, ja LIAA nāktu klajā ar ierosinājumu par pārstāvniecības atjaunošanu, apliecināja ĀM preses sekretārs Ivars Lasis.

Ministrijas pārstāvis norādīja, ka pārstāvniecības atjaunošana ļautu efektīvāk aizstāvēt Latvijas uzņēmēju intereses, kā arī veicinātu investīciju pieaugumu.

Trīs gadus - no 2006. līdz 2009.gada - ASV galvaspilsētā Vašingtonā darbojās Latvijas Ārējā ekonomiskā pārstāvniecība, kas veicināja Latvijas un ASV uzņēmēju kontaktus. Līdzekļu trūkuma dēļ tā tika slēgta.

Amerikas Tirdzniecības palāta Latvijā (ATPL) nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V), ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (V) un ekonomikas ministrei Danai Reizniece-Ozolai (ZZS), kā arī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas un Ārlietu komisijas priekšsēdētājiem ar aicinājumu atjaunot Latvijas ārējo ekonomisko pārstāvniecību ASV.

ATPL valdes priekšsēdētājs un prezidents Arnis Kākulis stāstīja, ka pārstāvniecības atvēršana nepieciešama, lai veicinātu Latvijai nozīmīga eksporta tirgus sekmīgu apguvi, palielinātu Latvijas uzņēmumu īpatsvaru ASV, kā arī lai informētu ASV uzņēmumus par investīciju iespējām Latvijā.

Pirms pārstāvniecības atvēršanas ATPL vadītājs aicina veikt izpēti, lai noskaidrotu pievilcīgākos ASV reģionus ar lielāko potenciālu un nozīmi Latvijai, kā arī noteikt konkrētus mērķus un uzdevumus, saskaņā ar kuriem vērtēt pārstāvniecības darbības efektivitāti.

Pēdējos gados augošie tirdzniecības apjomi starp abām valstīm liecina, ka ASV ir liels un nozīmīgs tirgus, kura pievilcība ar brīvā tirdzniecības līguma jeb Transatlantiskā tirdzniecības un partnerības līguma starp ES un ASV (TTIP) noslēgšanu nākotnē tikai pieaugs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!