Foto: DELFI
Rīga, 9.apr., LETA. Uzņēmums, kurš izgatavojis ātro kredītu reklāmu, kuru Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) uzskata par maldinošu un lūdzis izvērtēt tās ražotāja atbildību, nav Latvijas Reklāmu asociācijas (LRA) biedrs un uz viņu neattiecas LRA ētikas kodekss, norādīja LRA valdes priekšsēdētāja Baiba Liepiņa.

Tomēr, ja LRA saņems atkārtotu lūgumu no PTAC iesaistīties situācijas risināšanā, tā varētu sasaukt ētikas padomes sēdi, lai lemtu, kā rīkoties.

Liepiņa norāda, ka LRA ētikas kodekss attiecas tikai uz asociācijas biedriem. Tā kā SIA "Hansa Media", kas izgatavojusi reklāmu, to vidū nav, uz šo uzņēmumu attiecināmi tikai Latvijas Republikas (LR) normatīvie akti un LRA nevar izteikt pārmetumus par ētikas pārkāpumiem vai kā citādi rīkoties.

Liepiņa atgādināja, ka iepriekš no PTAC saņemta vēstule par šo reklāmu, taču bija radies pārpratums par reklāmas izgatavotāju - sākotnēji par to tika uzskatīts kāds cits uzņēmums, kas ir LRA biedrs. Tomēr pēcāk izrādījies, ka tas nav šīs reklāmas autors, bet gan "Hansa Media", kas nav saistīta ar LRA. Attiecīgi šādu skaidrojumu LRA nosūtījusi PTAC. Patlaban nevienu citu lūgumu iesaistīties LRA nav saņēmusi.

Ja PTAC vēlreiz vērsīsies LRA, tā ētikas padomes ietvaros lems, kā rīkoties.

Kā vēstīts, PTAC vērsies LRA, lūdzot izvērtēt pret centru vērstās nebanku kredītdevēju izplatītās televīzijas reklāmas izstrādātāja atbildību, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "1:1" sacīja PTAC vadītāja Baiba Vītoliņa.

Tāpat PTAC esot vērsies pie medijiem ar aicinājumu vairs šo reklāmu neizplatīt.

Vītoliņa sacīja, ka PTAC ieskatā reklāma izplata nepatiesu informāciju.

Viņa arī piebilda, ka sākotnēji PTAC rīcībā nonākusi neprecīza informācija par reklāmas izgatavotāju, tāpēc Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijai (LNKA) lūgts precizēt, kas reklāmu izstrādājis.

Raidījuma "1:1" veidotāju rīcībā esošā informācija liecina, ka reklāmu veidojis parlamentārieša Ilmāra Latkovska (VL-TB/LNNK) dēlam piederošs uzņēmums SIA "Hansa Media".

Reklāmā LNKA vadītāja Baiba Fromane stāsta, ka asociācijas biedri ir informējuši PTAC gan par nelegālajiem aizdevējiem internetā, gan nelicencētajiem lombardiem, tomēr reakcijas neesot. Tā vietā sekojot centieni ierobežot legālos pakalpojumu sniedzējus. "Patērētāju tiesību aizsardzības centrs melo sabiedrībai, sakot, ka nelegālais kredītbizness neesot liels, un vienlaikus dara visu, lai iznīcinātu legālos uzņēmējus [..]," apgalvo Fromane.

Tikmēr PTAC vadītāja raidījumā norādīja uz dažādiem riskiem, ņemot "ātro kredītu", piemēram, uz grūtībām kredītu atdot, jo, piemēram, uz mēnesi aizņemoties 100 eiro, pēc mēneša tie jāatdod uzreiz pilnā apmērā. Kredītņēmējiem netiekot piedāvāta iespēja izveidot pakāpenisku atmaksas grafiku. Savukārt, ja persona nevar atmaksāt aizņemto summu, tiek piedāvāts kredītu par konkrētu maksu pagarināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!