Foto: LETA
Aizkraukles novada dome trešdien nolēma atbalstīt pašvaldībai piederošā pasažieru pārvadātāja "Aizkraukles ATU" reorganizāciju un apvienošanos ar Vidzemes pašvaldībām piederošo AS "CATA".

Aizkraukles novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Agita Reisa-Nīlsena informēja, ka pašlaik "Aizkraukles ATU" 100% kapitāla daļu pieder Aizkraukles novada pašvaldībai. Iecere par reorganizāciju radusies pēc tam, kad pašvaldība izvērtēja "Aizkraukles ATU" 2014.gada darbības rezultātus. Uzņēmuma ieņēmumi 2014.gadā bija 1 501 048 eiro, izdevumi - 1 510 174 eiro, un gads noslēgts ar 22 636 eiro zaudējumiem. Lai uzņēmums sekmīgi varētu darboties turpmāk, atjaunotu autobusu parku, nepieciešams piesaistīt finanšu līdzekļus, secinājusi pašvaldība.

Veicot pasažieru pārvadājumus, uzņēmums 38 vietējās reģionālās nozīmes maršrutos pārvadājis 588 607 pasažierus, nobraucot 880 709 kilometrus. Pasažieru skaits ir samazinājies par 12%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

Pašvaldība uzskata, ka ir "lietderīgi izvērtēt piedāvājumus un iekļauties vienotā pārvadājumu sistēmā, kas sekmētu kvalitatīvāku pakalpojumu nodrošināšanu". Izvērtējot lietderības un finansiālos apsvērumus, par labāko atzīta "Aizkraukles ATU" pievienošana AS "CATA", pēc pievienošanas "Aizkraukles ATU" kļūstot par "CATA" filiāli.

Aizkraukles novada pašvaldībā konstatēts, ka AS "CATA" ir viens no pieredzes bagātākajiem transporta uzņēmumiem, bet ārpus Rīgas - lielākais pasažieru pārvadātājs Latvijā.

AS "CATA" dibināta 1954.gada 2.aprīlī ar toreizējā autotransporta ministra Eduarda Liberta pavēli. Pēc neatkarības atjaunošanas uzņēmums tika pārveidots par valsts akciju sabiedrību "CATA". Ar Ministru kabineta 1998.gada 6.maija rīkojumu "CATA" akcijas tika nodotas Cēsu un Limbažu rajona padomju īpašumā.

2009.gadā Cēsu un Limbažu rajona padomēm piederošās AS "CATA" akcijas tika nodotas 12 novadu pašvaldībām - Cēsu, Amatas, Jaunpiebalgas, Līgatnes, Pārgaujas, Priekuļu, Raunas, Vecpiebalgas, Alojas, Krimuldas, Limbažu un Salacgrīvas novada pašvaldībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!