Foto: Publicitātes foto

Starptautiskās lidostas "Rīga" apgrozījums pagājušajā gadā samazinājās par 5,1% un bija 44,885 miljonu eiro apmērā, savukārt kompānijas peļņa bija 134,7 tūkstoši eiro, kas ir kritums 4,5 reizes, liecina datubāzē "Lursoft" publiskotais finanšu pārskats.

Tostarp starptautiskās lidostas "Rīga" apgrozījumā pagājušajā gadā 55% veidoja ieņēmumi no aviācijas, bet 45% veidoja ieņēmumi, kas nav saistīti ar aviāciju - galvenokārt ieņēmumi no telpu un zemes iznomāšanas, autostāvvietām un citiem pakalpojumiem. 2014.gada lidostas ieņēmumi no aviācijas bija 24,674 miljonu eiro apmērā, kas ir par 2% mazāk nekā 2013.gadā, bet pārējie ieņēmumi veidoja 20,211 miljonus eiro, kas ir kritums par 8,7%.

Lidostas finanšu pārskata vadības ziņojumā skaidrots, ka tās peļņu pagājušajā gadā būtiski ietekmēja atbilstoši grāmatvedības uzskaites politikai izveidotie uzkrājumi šaubīgiem debitoru parādiem, iespējamām kompensācijām nomniekiem un tiesvedības izmaksām 6,178 miljonu eiro apmērā. Lidostas peļņa no pamatdarbības pagājušajā gadā bija 8,064 miljoni eiro.

Tāpat finanšu pārskata vadības ziņojumā teikts, ka 2014.gadā lidostā apkalpoja 66 tūkstošus gaisa kuģu, 4,8 miljonus pasažieru un 33 tūkstošus tonnas kravu. Salīdzinot ar 2013.gadu, pērn lidostā apkalpoto gaisa kuģu skaits samazinājās par 2,4%, apkalpoto pasažieru skaits pieauga par 0,4%, bet apkalpoto kravu apmērs saruka par 38,4%.

Vienlaikus lidostas vadība atzīmē, ka starptautiskā lidosta "Rīga" joprojām ir lielākais aviācijas pasažieru un kravu apkalpošanas centrs Baltijas valstīs, nodrošinot 49,3% īpatsvaru no Baltijas valstu galvaspilsētu lidostās apkalpotajiem pasažieriem.

No aviokompānijām līderis pēc pārvadāto pasažieru skaita pērn bija Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic", kuras tirgus daļa lidostā veidoja 56% no apkalpotajiem pasažieriem.

Kopumā pērn aviokompānijas no lidostas "Rīga" atklāja 12 jaunus lidojumu virzienus, no kuriem septiņus atklāja "airBaltic". 2014.gadā no lidostas "Rīga" vasaras lidojumu sezonā varēja nokļūt uz 83 tiešajiem galamērķiem, bet ziemas lidojumu sezonā - uz 70 tiešajiem galamērķiem.

2013.gadā lidosta "Rīga" strādāja ar 47,316 miljonu eiro apgrozījumu un guva 601,4 tūkstošu eiro peļņu.

Starptautiskā lidosta "Rīga" ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!