Foto: Publicitātes foto
Salna, kas Latvijā bija naktī uz trešdienu, aiz sevis atstājusi postu, tomēr lielu daļu gaidāmās vīnogu ražas izdevies paglābt, miglojot ūdeni, sociālajos tīklos pavēstījuši ģimenes vīna darītavas "Abavas" pārstāvji.

Vīnogu dārzā Abavas ielejā, netālu no Sabiles, gaisa temperatūra naktī uz 10.jūniju noslīdējusi līdz -2 grādiem. Vecākajā vīnogu laukā, kur gaidāma lielākā raža, traktors visu nakti smidzinājis ūdeni, un tādā veidā izdevies paglābt lielāko daļu vīnogu dzinumu.

Savukārt otrā dārzā vairums dzinumu nosala, līdz ar to tur šogad, visticamāk, nebūs ražas.

Salnas vietām nosaldējušas arī zemeņu ziedus un dārzeņu stādus.

Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības valdes priekšsēdētājs Ričards Ivanovs teica, ka salnas aizvadītajā naktī lielākajai daļai vīnogu dārzu Latvijā nav kaitējušas, taču atsevišķās vietās nodarīti lokāli kaitējumi, tostarp vīna darītavas "Abavas" dārzā, kā arī dažās citās saimniecībās Kurzemē pusē, Kuldīgā.

Savukārt, piemēram, Tukuma pusē salnas vīna dārziem nav kaitējušas, tāpat bojājumi nav nodarīti arī Vidzemes pusē.

Pēc Ivanova teiktā, naktis šobrīd ir pārlieku vēsas, līdz ar to vīnogulāju attīstība ir kavēta.

Jau ziņots, ka salnas vissmagāk skāra Kurzemi, kur divu metru augstumā gaisa temperatūra vietām noslīdēja līdz 0..-1 grādam, bet zāles augstumā - līdz -5 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Tā bija postošākā jūnija salna Kurzemē kopš 2009.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!