Foto: LETA
Daļa saimniecību Latvijā joprojām neapzinās saslimšanas ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM) draudus, atzina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga.

"Latvijā jau vairākus gadu desmitus ir bijusi ļoti laba epizodiskā situācija, nav bijušas bīstamas slimības. (..) Līdz ar to gan dzīvnieku īpašnieki, gan praktizējošie vetārsti bija iegājuši jau tādā miera laika dzīvē, pieraduši, ka nebija bīstamas infekcijas. Tagad ir tā, ka pagājis gads kopš mums ir šis visnotaļ agresīvais ĀCM un laikam jau ir diezgan cilvēcīgi saprast to, ka būs nepieciešams laiks iemācīties dzīvot, ka ārpus manas kūtiņas durvīm ir mēris un ka man ir jādomā, kā laicīgi no tā izvairīties," sacīja Lemberga.

Viņa arī norādīja, ka ir grūti paredzēt, vai šogad pirmā konstatētā ĀCM saslimšanas gadījuma mājas cūkām dēļ slimība saimniecībās turpinās izplatīties. "Viss ir atkarīgs no saimniekiem, kā viņi spēs turēties tam [ĀCM] pretī, jo tas, ka vīruss lielā koncentrācijā cirkulē apkārt meža cūku populācijā, nenoliedzams ir fakts. Tāpēc cilvēkiem ir jāmācās sadzīvot ar to situāciju, ka ārpus kūts durvīm ir potenciāls infekcijas perēklis," teica Lamberga.

PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktore piebilda, ka PVD katru dienu saņem informāciju par jauniem saslimšanas gadījumiem, jo pieaug medību skaits, kā arī dienests atrod diezgan lielus pulkus ar mirušām meža cūkām. "Katra atrastā nomedītā meža cūka vai pa pārstāvim no katras beigtās meža cūku ģimenes ir jāizmeklē. Ir gadījumi, kad mēs vienkopus atrodam 13, 16 meža beigtas meža cūkas, tad, protams, neizmeklējam katru, bet paņemam reprezentatīvu skaitu paraugu un ar to pietiek, lai visām apstiprinātu ĀCM," pastāstīja Lamberga.

Pēc viņas teiktā, jaunus meža cūku saslimšanas gadījumus sekmē arī meža cūku populācijas pieaugums - pavasarī dzimušie sivēni aktīvi baros klaiņo apkārt un barojas, tādēļ infekcijai ir kur dzīvot.

Jau vēstīts, ka šogad pirmo reizi Latvijā mājas cūkām ir konstatēts ĀCM. Vīruss tika atklāts saimniecībā Daugavpils novada Dubnas pagastā. Tāpat ĀCM šogad Latvijā ir atklāts kopumā 291 meža cūkai 19 novadu 44 pagastos.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!