Foto: LETA

Lietuvas valdība plāno rudenī apspriest pagaidām vēl neoficiālo Latvijas piedāvājumu iegūt daļu Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" akciju, paziņojis Lietuvas transporta un sakaru ministrs Rimants Sinkevičs.

Ministrs norādīja, ka piedāvājums pagaidām nav konkretizēts, bet to ir iespējams apspriest, piektdien vēstīja biznesa laikraksts "Verslo žinios".

"Rudenī mēs sāksim apspriešanu un sāksim konsultācijas ar Latvijas pusi par to, vai būs pieņemams tāds mehānisms - ja mums nav akciju kontrolpaketes, vai mēs varēsim ietekmēt reisu skaitu. Visticamāk, par to būs jāvienojas. Tādēļ mēs arī nenoraidām piedāvāto variantu. Apspriesīsim to, paskatīsimies, parēķināsim un vienosimies," laikrakstam teicis Lietuvas transporta un sakaru ministrs.

Viņš apliecināja, ka ierosinājums, kas būtībā nozīmē, ka Lietuva un Igaunija saņem "airBaltic" akcijas un kopīgi iesaistās uzņēmuma pārvaldē, ir ļoti sākotnējs.

"Verslo žinios" rīcībā esošā informācija liecina, ka Lietuvai un Igaunijai piedāvāts pārņemt 17% "airBaltic" akciju, lai visām trim Baltijas valstīm piederētu uzņēmuma akciju kontrolpakete (51%).

Sinkevičs neslēpa skeptisku attieksmi par to, vai visām trim valstīm izdosies viegli vienoties par pietiekamu tiešo reisu skaitu no Viļņas, Rīgas un Tallinas. "Ir bažas, vai izdosies vienoties un atrast kompromisu, jo katrai valstij, katrai galvaspilsētai ir savas intereses, savi aprēķini," atzina Lietuvas ministrs.

Jau vēstīts, ka jūnija vidū Latvijas satiksmes ministrs Anrijs Matīss Rīgā Igaunijas un Lietuvas žurnālistiem paziņoja, ka trīs Baltijas valstīm vajadzētu būt kopīgai lidsabiedrībai, un Latvija ir gatava pārdot Igaunijai un Lietuvai Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" akcijas.

"Mēs par šo jautājumu esam konsultējušies ar mūsu Igaunijas un Lietuvas kolēģiem, bet tajā pašā laikā mēs meklējam arī ārvalstu investorus," tolaik sacīja ministrs, kurš piebilda, ka "esam gatavi vest sarunas par akciju skaitu, kurš cik daudz iegūs. Tomēr vairākumam akciju jeb vismaz 51% ir jāpaliek Baltijas valstu rokās".

"airBaltic" nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz aptuveni 60 galamērķiem. Lidsabiedrības lielākā īpašniece ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!