Foto: LETA
Kādā saimniecībā Alojas novada Staiceles pagastā vienai no 14 mājas cūkām konstatēts Āfrikas cūku mēris, pavēstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Latvijā šis ir trešais mājas cūku saslimšanas gadījums ar Āfrikas cūku mēri šogad.

Jau svētdien, 9. augustā, PVD saimniecībā ir veicis visus nepieciešamos pasākumus Āfrikas cūku mēra apkarošanai.

Ap slimības skarto dzīvnieku novietni trīs kilometru rādiusā ir noteikta aizsardzības zona, bet 10 kilometru rādiusā - uzraudzības zona. Šajās teritorijās pastiprināti tiks kontrolēts mājas un meža cūku veselības stāvoklis.

Karantīnas zonās pastiprināti kontrolēs arī dzīvnieku transporta līdzekļu kustību.

Aizsardzības un uzraudzības zonā PVD pārbaudīs visas saimniecības, kurās tiek turētas cūkas, pārbaudes.

Tāpat aizsardzības zonā aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas vismaz 40 dienas pēc slimības skartās saimniecības dezinfekcijas.

Lai pasargātu dzīvnieku novietni, piemājas saimniecību no Āfrikas cūku mēra,

PVD aicina stingri ievērot biodrošības pasākumus, tostarp neturēt cūkas āra aplokos, jo tās var kontaktēties ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem.

Dzīvnieku kopšanai jāizmanto tikai šim darbam paredzētu apģērbu un apavus, bet pie ieejas novietnē jānodrošina apavu dezinfekcija u.c.

Āfrikas cūku mēris Latvijā tika konstatēts 2014.gada 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!