Foto: LETA

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātie gāzes infrastruktūras lietošanas noteikumi ir revolucionāri, sacīja enerģētikas eksperts Reinis Āboltiņš.

Jau ziņots, ka SPRK šonedēļ apstiprināja ar dabasgāzes infrastruktūru saistītos noteikumus - "AS "Latvijas Gāze" dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumi" un "AS "Latvijas Gāze" Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietošanas noteikumi", kas cita starpā atļaus piegādāt Latvijas lietotājiem gāzi no alternatīviem avotiem sava patēriņa vajadzībām.

Āboltiņš atzina, ka apstiprinātie noteikumi nav perfekti, tomēr tie kvalitātes un satura ziņā ir daudz labāki nekā tas noteikumu variants, kas tika piedāvāts pēdējā konsultāciju kārtā šā gada augustā. "Fakts, ka šādi noteikumi ir apstiprināti, liecina, ka esam ceļā uz gāzes tirgus liberalizāciju," uzsvēra eksperts.

Pēc viņa teiktā, pieņemtie noteikumi ļaus trešajai pusei rezervēt pārvades un uzglabāšanas jaudu, kas nozīmē, ka teorētiski tiks nodrošināta vienlīdzīga pārvades sistēmas operatora attieksme pret visiem tirgus dalībniekiem.

"Noteikumi paredz, ka potenciālie tirgus dalībnieki varēs reālā laikā sekot līdzi informācijai, ko sniegs operators, un lemt, kurā brīdī biržā iegādāties sašķidrināto dabasgāzi, lai pēc tam to nogādātu, piemēram, Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes terminālī, bet no tā gazificēto gāzi ievadīt Lietuvas gāzes pārvades sistēmā, lai tālāk to piegādātu Latvijas gāzes pārvades sistēmā. Tas nozīmē, ka fiziski pastāvēs iespēja Inčukalna pazemes gāzes krātuvē nogādāt dabasgāzi tajā brīdī, kad gāzi būs izdevīgi iegādāties," skaidroja Āboltiņš.

Pēc eksperta domām, gāzes infrastruktūras lietošanas noteikumi ir daudz svarīgāki gāzes tirgus atvēršanai nekā "Latvijas Gāzes" sadalīšana. "Noteikumi ir revolūcija. Tas ir mazs solis SPRK un "Latvijas Gāzei", bet milzīgs solis gāzes tirgum," sacīja Āboltiņš.

Jau ziņots, ka Latvijas lietotājiem gāzi varēs piegādāt no alternatīviem avotiem sava patēriņa vajadzībām, paredz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes apstiprinātie dabasgāzes infrastruktūras lietošanas noteikumi.

Tā kā viens no priekšlikumiem, ko SPRK saņēma no komersantiem, norādīja uz nepieciešamību noteikt izejas punktus no pārvades sistēmas uz sadales sistēmu, kas ļautu Latvijas lietotājiem piegādāt gāzi no alternatīviem avotiem sava patēriņa vajadzībām, attiecīgo priekšlikumu regulators ir ņēmis vērā, un tas ir iestrādāts apstiprinātajā noteikumu redakcijā.

Kopumā noteikumi nosaka dabasgāzes infrastruktūras lietošanas noteikumus, pārvades sistēmas un krātuves brīvo jaudu lietošanas tiesību piešķiršanas kārtību, gadījumus, kādos infrastruktūras operators drīkst pārtraukt vai ierobežot pārvades sistēmas un krātuves lietošanu, pārvades sistēmas operatora un lietotāju tiesības un pienākumus, norēķinu kārtību un sistēmā ievadītās un izvadītās dabasgāzes līdzsvarošanas jeb balansēšanas kārtību.

"Latvijas Gāzes" ieskatā SPRK pieņemtie dabasgāzes infrastruktūras lietošanas noteikumi ir jāmaina, jo tie neievēro Enerģētikas likumu un pārkāpj akcionāru tiesības, taču SPRK atteicās komentēt šo uzņēmuma paziņojumu.

Minētie noteikumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!