Konkurences padome (KP) septembra beigās pieņēmusi lēmumu sodīt četrus AS "Latvenergo" publiskā iepirkuma pretendentus - SIA "E Būvvadība", SIA "Remontbūve", SIA "Eirotransmet" un SIA "Eirobūvmetāls". Uzņēmumiem kopumā piemērots naudas sods 98'067,82 eiro apmērā, portālu "Delfi" informēja KP komunikācijas speciāliste Paula Vilsone.

KP izmeklēšanu uzsākusi pēc "Latvenergo" iesnieguma par iespējamu aizliegtu vienošanos uzņēmuma organizētajā sarunu procedūrā "Patvertnes demontāža Koka balstu ražotnē".

Lietas izpētes laikā KP secinājusi, ka vienīgie iepirkuma pretendenti – SIA "E Būvvadība", SIA "Remontbūve", SIA "Eirotransmet" un SIA "Eirobūvmetāls" – bija izveidojuši divas savstarpēji nesaistītas karteļu grupas, informē Vilsone.

Proti, informācijas apmaiņa par dalību iepirkumā notikusi starp SIA "E Būvvadība" un SIA "Remontbūve", kā arī starp SIA "Eirotransmet" un SIA "Eirobūvmetāls".

Lietas izpētes laikā SIA "E Būvvadība" izmantoja "Iecietības programmas" iespēju pieteikties uz naudas soda samazinājumu, atklājot informāciju par to, kā īstenota aizliegta vienošanās. Par sadarbošanos ar KP iestāde pieņēma lēmumu uzņēmumam samazināt naudas soda apmēru par 50%.

Attiecīgi uzņēmumiem piemēroti šādi naudas sodi: SIA "Remontbūve" – 47'814,62 eiro, SIA "Eirobūvmetāls" – 23'967,14 eiro, SIA "E Būvvadība" – 20'747,66 eiro, savukārt SIA "Eirotransmet" – 5'538,40 eiro.

Vienlaikus lietas izpētes laikā SIA "Eirotransmet" un SIA "Eirobūvmetāls" par KP amatpersonu kavēšanu inspekcijas laikā iekļūt uzņēmuma telpās tika sastādīti administratīvā pārkāpuma protokoli un tika piemērots attiecīgi 3000 eiro un 4000 eiro naudas sods.

""Latvenergo" savās iepirkuma procedūrās rūpīgi vērtē pretendentu iesniegtos pieteikumus un to saturu uz jebkuru konkursu. Tādējādi esam gandarīti, ka Konkurences padome pēc iesnieguma ir atklājusi pārkāpumu uzņēmuma organizētajā sarunu procedūrā "Patvertnes demontāža Koka balstu ražotnē"", sacīja "Latvenergo" Komunikācijas direktors Andris Siksnis.

Viņš arī norāda, ka, vērtējot saņemtos piedāvājumus AS "Latvenergo" izsludinātā iepirkumā, iepirkumu komisijai radās aizdomas par pretendentu savstarpēju vienošanos.

"Tādēļ, lai pārbaudītu, vai aizliegtas vienošanās pārkāpums ir noticis, "Latvenergo" vērsās Konkurences padomē, kurai ar likumu ir noteikta kompetence šādu jautājumu izvērtēšanā. Atbalstām Konkurences padomes aktivitāti šī un citu līdzīgu gadījumu izvērtēšanā, jo tas ir viens no instrumentiem godīgas biznesa vides veicināšanā," publiskā paziņojumā norāda Siksnis.

"Vēlamies uzsvērt, ka principi, ko "Latvenergo" savā darbībā ievēro, ir godīga attieksme, interešu konflikta situāciju aizliegums, krāpšanas un korupcijas aizliegums. "Latvenergo" arī līgumpartnerus aicina ievērot līdzvērtīgus ētikas principus un balstīt savstarpējo sadarbību uz godprātīgiem biznesa sadarbības principiem," minēts paziņojumā.

KP arī atgādina – ja uzņēmumi patiesu konkurenci aizstāj ar konkurences imitāciju, iepirkuma rīkotājs tiek maldināts par reālo tirgus situāciju, kā arī nesaņem tos ieguvumus, ko sniedz uzņēmumu sāncensība. Veicot informācijas apmaiņu par plānoto dalību iepirkumā un šīs dalības nosacījumiem, patiesa konkurence nav iespējama. Šāda rīcība ir uzskatāma par karteļa vienošanos, kas ir īpaši smags konkurences tiesību pārkāpums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!