Foto: LETA

Starptautiskā reitingu aģentūra "Rating and Investment Information" (R&I) paziņojusi par Latvijas kredītreitinga ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā saglabāšanu "BBB+" līmenī, saglabājot arī stabilu nākotnes prognozi, informē Valsts kases preses sekretāre Eva Dzelme.

R&I aģentūra atzinīgi novērtē to, ka Latvijas ekonomika ir stabila neskatoties uz ārējiem ģeopolitiskiem apstākļiem un tai ir priekšnoteikumi palikt stabilai arī turpmāk. Aģentūra atzīmē valsts zemo budžeta deficīta un valdības parāda līmeni, prognozējot, ka deficīta līmenis saglabāsies zems arī turpmāk, jo valdība stingri ievēro fiskālo disciplīnu. Arī vienmērīga finanšu piesaiste no ārējiem investoriem pozitīvi ietekmē valsts kredītspējas novērtējumu, piebilda Dzelme.

Lai gan R&I atzīmē augsto nerezidentu depozītu īpatsvaru Latvijas banku sistēmā, aģentūra uzskata, ka, pateicoties nerezidentu depozītu stabilajam līmenim un dažādiem uzraudzības instrumentiem, risks, ka nerezidentu depozīti varētu negatīvi ietekmēt ekonomikas un finanšu sistēmas stabilitāti, ir samazinājies.

R&I uzskata, ka turpmāk galvenais izaicinājums ir valsts drošības stiprināšanai un ienākumu nevienlīdzības mazināšanai nepieciešamās fiskālās telpas pieejamības sabalansēšana ar fiskālās disciplīnas ievērošanu. Aģentūra sekos līdzi valdības īstenotiem pasākumiem fiskālās telpas paplašināšanai, t.sk. arī nodokļu iekasēšanas efektivitātes uzlabošanai.

R&I pēdējo reizi Latvijas kredītreitingu mainīja pērn decembrī, kad to paaugstināja par vienu pakāpi no "BBB" uz "BBB+".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!