Foto: DELFI

Tuvākā gada laikā Latvijas zivrūpniekiem Krievijas tirgu, domājams, neredzēt, intervijā atzina zivju pārstrādes uzņēmuma "Brīvais vilnis" uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris.

Viņš pastāstīja, ka ir pārrunājis ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektoru Māri Balodi Krievijas Veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta "Rosseļhoznadzor" atbildi uz PVD gala ziņojumu par Latvijas zivrūpnieku novērstajām Krievijas dienesta konstatētajām neatbilstībām produkcijā. "Rosseļhoznadzor" atbilde nevieš cerības, ka Latvijas zivrūpniekiem Krievijas tirgus tuvākajā laikā atvērsies, sacīja Babris. "Notiek atrakstīšanās, bet caur rindiņām var saprast, ka mums šis tirgus nespīd. Domāju, ka tuvākā gada laikā mums šo tirgu neredzēt," sacīja Babris.

Viņš arī piebilda, ka pēc Krievijas tirgus aizvēršanās "Brīvais vilnis" par aptuveni 5-10% bija spiests samazināt produkcijas cenas, jo ražotāji, kuri nevarēja turpināt eksportu uz Krieviju, sāka pārpludināt tirgu ar lētākiem produktiem, lai atbrīvotos no krājumiem. "Pirms sankcijām mēs uz Krieviju vedām 30% saražotā, bet tad, kad nokritās Krievijas rubļa vērtība, mūsu eksports pirktspējas krituma dēļ uz Krieviju saruka līdz 15%," sacīja Babris.

"Brīvā viļņa" valdes priekšsēdētājs arī piebilda, ja Krievijas tirgus pēkšņi atvērtos, daudzi Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumi bezizejas dēļ būtu spiesti atsākt produkcijas realizāciju Krievijas tirgū.

Vienlaikus viņš piebilda, ka valstij šajā situācijā būtu jāatbalsta uzņēmumi, kuri cīnās, lai turpinātu darbību. "Būtu labi, ja valsts cīnītos par tiem, kurus ir vērts saglabāt, bet nekādā gadījumā nedrīkst atbalstīt tos, par kuriem nav vērts cīnīties. Ja valsts izšķiedīs resursus, kuru tāpat nav daudz, uz visiem, daudziem vērtīgiem uzņēmumiem nepietiks," sacīja Babris.

Jau vēstīts, ka Krievijas Veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor" 4.jūnijā noteica aizliegumu ievest zivis un zivju produkciju no Latvijas un Igaunijas. Iemesls produkcijas ievešanas aizliegumam bija veterināro un sanitāro prasību pārkāpumi. PVD jūlijā paziņoja, ka Latvijas zivrūpnieki ir novērsuši "Rosseļhoznadzor" konstatētās neatbilstības, ko PVD norādīja arī Krievijai nosūtītajā atbildes ziņojumā. Krievija paziņoja, ka Latvijas zivrūpniekiem būtu iespēja atsākt eksportu uz Krieviju tikai pēc atkārtotām PVD pārbaudēm.

"Brīvais vilnis" akcijas kotē "Nasdaq Riga" otrajā sarakstā. Kompānijas lielākie īpašnieki pastarpināti ir Latvijas uzņēmēji brāļi Valērijs Belokoņs un Vilorijs Belokoņs, kuru īpašumā ir vairāk nekā 90% "Brīvā viļņa" akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!