Foto: PantherMedia/Scanpix

Ventspils skārda konservu kārbu ražotājai SIA "Kalmeta" jāmeklē jauni produkcijas noieta tirgi, jo tās galvenie klienti ir zivju konservu uzņēmumi, kas Krievijas embargo dēļ spiesti sašaurināt ražošanu, otrdien "Citadele Index" prezentācijā sacīja "Kalmeta" līdzīpašnieks un direktors Andris Vītiņš.

"Ražojam konservu kārbas un ātri atveramos konservu kārbu vākus, tāpēc ļoti izjūtam zivju konservu ražotāju trūkumu, kuri Krievijas embargo dēļ nespēj tik veiksmīgi turpināt savu darbu. Tādēļ patlaban meklējam iespējas pārorientēties, taču tas nenotiek vienas dienas laikā. Meklējam sadarbības partnerus, taču darām to piesardzīgi, jo embargo ietekmē ne vienam vien sadarbības partnerim radās grūtības ar finansēm, līdz ar to daļa mūsu izpildīto pasūtījumu tā arī netika apmaksāti," sacīja Vītiņš.

Viņš piebilda, ka patlaban "Kalmeta" lielākās cerības ir ieiet Rietumeiropas tirgū ar ātri veramajiem vākiem. Tāpat uzņēmums izskata iespēju palielināt ātri veramo vāku eksportu uz Krieviju, jo šīs valsts ražotāji nespēj nodrošināt vietējā tirgus pieprasījumu pēc vākiem un "Kalmeta" var cenas un kvalitātes ziņā konkurēt ar Ķīnas ražotājiem, kas ir galvenie piegādātāji.

"Teorētiski varētu eksportēt arī kārbas, taču tas lielā mērā būtu gaisa eksports - kārbas pārāk tālu netiek pārvadātas, to galvenie pircēji tomēr ir vietējie ražotāji," skaidroja Vītiņš.

Pērn saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju "Kalmeta" apgrozījums samazinājās par 27% - no 5,38 miljoniem eiro 2013.gadā līdz 3,9 miljoniem eiro 2014.gadā. Uzņēmums pērn guva 72 750 eiro peļņu, un tā ir aptuveni par trešdaļu mazāka nekā 2013.gadā gūtā 107 162 eiro peļņa.

Vītiņš sacīja, ka 2015.gada astoņos mēnešos uzņēmuma apgrozījums ir sasniedzis 2,15 miljonus eiro.

Vītiņš norādīja, ka uz tuvāko nākotni raugās visai pesimistiski, jo ir pārliecināts, ka Krievijas embargo tik drīz netiks atcelts. "Līdz ar to problēmas zivju konservu ražotājiem aug un aug kā sniega kupena, Ventspilī optimisma nav. Tāpat nav skaidrs, kāds nākotnē būs eiro un rubļa kurss. Domāju, ka labākajā gadījumā situācijas uzlabošanos var gaidīt nākamā gada otrajā pusē," prognozēja Vītiņš.

"Kalmeta" dibināta 1992.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 192 024 eiro. "Kalmeta" īpašnieki ir Vītiņš (33,33%), Ivars Zviedris (33,33%) un Ineta Petrovska (33,33%).

"Kalmeta" patlaban nodarbina 53 strādājošos un sarukušā pieprasījuma dēļ spiesta strādāt tikai vienā maiņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!