Foto: DELFI
Luksemburgas kompānija "4finance Group", kam ar Latvijas uzņēmuma "4finance" starpniecību pieder Lietuvas ātras kreditēšanas kompānija "4finance", kurai Lietuvas centrālā banka pārkāpumu dēļ pagājušajā nedēļā aizliedza izsniegt kredītus, ir atbrīvojusi no amata Lietuvas uzņēmuma ģenerāldirektoru Ģediminu Veličku un paudusi cerību atsākt darbību Lietuvā ar zīmoliem "Vivus" un "SMScredit".

"4finance Group" ģenerāldirektors Kierans Donelijs uzsvēra, ka kompānija ir apņēmusies sadarboties ar Lietuvas Banku un tādēļ no amata 21. decembrī ir atbrīvots Velička.

"Kompānija ir gatava ievērot jauno regulējumu, kas spēkā stāsies 2016. gada 1. februārī, un ir gatava pēc iespējas drīzāk Lietuvas Bankai prezentēt uzlabotas sistēmas un procesus, lai ļautu pārbaudīt kompānijas gatavību un pilnīgu atbilstību likumu normām, kas dos iespēju turpināt darbību Lietuvā," viņš sacīja.

Savukārt Lietuvas Banka norādīja, ka finanšu uzņēmumu vadītājiem ir jābūt ar nevainojamu reputāciju, un pozitīvi novērtēja lēmumu par Veličkas atbrīvošanu.

"Šajā gadījumā "4finance Group" ir izdarījusi savus secinājumus par "4finance" ģenerāldirektora piemērotību amata pienākumu pildīšanai. Ja kompānijas paziņotās pārmaiņas un secinājusi no sankcijām palīdz īstenot pasākumus, kas nodrošina atbildīgu aizdošanu, iegūs viss finanšu sektors un tiks nodrošināta labāka sabiedrības interešu aizstāvība," paziņoja Lietuvas Bankas Uzraudzības dienesta direktors Vītauts Valvonis.

Lietuvas Banka atbalsta konstruktīvu dialogu, nevis konfrontāciju, viņš piebilda.

Saskaņā ar Lietuvas Bankas lēmumu "4finance" bija jāpārtrauc darbība, taču savu biznesu tā ir nodevusi saistītajai kompānijai "Credit Service".

Jau ziņots, ka "4finance", kas izmantoja zīmolus "SMSCredit" un "Vivus", tika svītrota no Lietuvas patēriņa kredītu izsniedzēju saraksta saistībā ar virkni pārkāpumu.

Šā gada deviņos mēnešos "4finance" pēc izsniegto kredītu summas Lietuvā ieņēmusi lielāko tirgus daļu - 37,8%

Augustā Lietuvas Banka "4finance" vadītājam piesprieda 3620 eiro naudassodu par to, ka kompānija nebija laikus sniegusi informāciju, kas nepieciešama tās inspicēšanai.

2012. gadā "4finance" saņēma brīdinājumu par bezatbildīgu kredītu izsniegšanu, bet 2013.gadā tai tika piespriests 4500 eiro naudassods par to, ka tā bija izsniegusi aizdevumu profesionālās skolas audzēknim, kam nav savu ieņēmumu.

Latvijas kompānija "4finance" izveidota 2008. gadā ar nosaukumu "OC finanses", taču jau tā paša gada augustā kompānija mainīja nosaukumu pret "Online Finance Group" ar kuru tā strādāja līdz 2011. gada rudenim. "4finance" apmaksātais pamatkapitāls ir 3,166 miljoni eiro, un tās māteskompānija ir Luksemburgā reģistrētā "4finance Holding".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!