Foto: PantherMedia/Scanpix
Apdrošināšanas nozarē būtiskākais notikums 2015.gadā bija Austrijas apdrošinātāja "Vienna Insurance Group AG" (VIG) izplešanās Latvijas un Baltijas tirgū.

VIG šogad Latvijā iegādājās apdrošināšanas AS "Baltikums" un decembrī paziņoja, ka iegādāsies arī vairākuma akcijas AS "BTA Baltic Insurance Company". Konkrēts VIG piederošo akciju daudzums apdrošināšanas sabiedrībā "BTA Baltic Insurance Company" gan tiks atklāts pēc darījuma apstiprināšanas uzraugošajās institūcijās.

VIG vērš uzmanību, ka līdz ar "BTA Baltic Insurance Company" daļu iegūšanu VIG kļūs par vienu no trim lielākajiem nedzīvības apdrošinātājiem Baltijas valstu tirgū. Latvijas Apdrošinātāju asociācijas vadītājs Jānis Abāšins lēš, ka pēc darījuma VIG kļūs par līderi Latvijas apdrošināšanas tirgū.

Saskaņā ar VIG stratēģiju iegādātie uzņēmumi pēc īpašnieku maiņas turpina strādāt ar iepriekšējo nosaukumu, tam pievienojot arī VIG norādi. VIG pašlaik Latvijā strādā ar diviem zīmoliem - "Baltikums" nedzīvības apdrošināšanā un "Compensa" gan nedzīvības apdrošināšanā, gan dzīvības apdrošināšanā.

"BTA Insurance Company" SE šogad noslēdza reorganizāciju, izveidojot "BTA Insurance Company" SE meitasuzņēmumu "BTA Baltic Insurance Company". "BTA Baltic Insurance Company" sniedz apdrošināšanas pakalpojumus Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, bet "BTA Insurance Company" SE - citās Eiropas valstīs.

Šogad noslēdzās arī pārmaiņas pēc pērn notikušā darījuma, kurā RSA aktīvus Baltijā, tostarp AS "Balta" Latvijā, iegādājās Polijas apdrošinātājs PZU. "Balta" šogad pārņēma "PZU Lietuva" Latvijas filiāles portfeli. Savukārt Norvēģijas apdrošināšanas uzņēmums "Gjensidige Forsikring" iegādājās "PZU Lietuva" akcijas. Polijas uzņēmums PZU pārdeva "PZU Lietuva", jo Lietuvā no RSA bija iegādājies Lietuvas sabiedrību "Lietuvos Draudimas AB".

Latvijas apdrošināšanas tirgu šogad raksturo arī tirgus izaugsme un lieli zaudējumi OCTA segmentā.

Apdrošināšanas sabiedrības šogad Latvijā trīs ceturkšņos parakstījušas bruto prēmijas 270,9 miljonu eiro apmērā, un tas ir par 7% vairāk nekā pērn atbilstošā periodā. Savukārt Latvijā un ārvalstīs apdrošinātāju parakstīto bruto prēmiju apmērs 2015.gada trīs ceturkšņos pieauga par 4,6% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu un sasniedza 396 miljonus eiro.

Šogad apdrošinātāji uzrāda mazāku peļņu. Trīs ceturkšņos apdrošināšanas sabiedrības kopumā nopelnīja gandrīz 3,3 miljonus eiro, kas ir par 71,5% mazāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā. Nedzīvības apdrošināšanas sabiedrību peļņa gada deviņos mēnešos bija 5,2 miljoni eiro, bet dzīvības apdrošināšanas sabiedrības darbojās ar 1,9 miljonu eiro zaudējumiem.

Ar lieliem zaudējumiem šogad strādā sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas jeb OCTA tirgus. Šogad trīs ceturkšņos nozares zaudējumi sasniedza 7,32 miljonus eiro. Salīdzinājumam - pērn visa gada laikā OCTA nozares zaudējumi bija 4,5 miljoni eiro.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!