Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijā 2016.gadā algas varētu augt vidēji par 5-7%, prognozēja banku analītiķi.

"Swedbank" galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks sacīja, ka 2016.gadā algu kāpums parādīsies arvien plašākam strādājošo skaitam, jo biznesa cikls pamazām nobriest un darba tirgus turpinās uzsilt. Pēc viņa teiktā, vidējais algu kāpums 2016.gadā Latvijā varētu būt apmēram 5-6%.

Tostarp Kazāks norādīja, ka straujāks algu kāpums gaidāms sektoros, kuri saistīti ar globālo tirgu, proti, sektoros, kuros algu līmenis ārzemēs ir krietni augstāks nekā Latvijā, bet strādājošajiem nav nepieciešams fiziski atrasties ārzemēs, piemēram, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju sektora speciālistiem. Tāpat algas arvien plašāk sāks celt arī tiem, kuriem līdz šim nav celts un ir zemajā ienākumu galā.

"Tas ir tāpat kā ar paisumu - ūdens līmenim ceļoties (tas ir, bezdarbam sarūkot), ar laiku sāk peldēt arī tās laivas, kas bijušas tālāk ko ūdens (tas ir, algas aug arī mazāk kvalificētiem), teica Kazāks.

"DNB Bankas" makroekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš sacīja, ka 2015.gadā Latvijā algas būs pieaugušas par apmēram 7% un arī 2016.gadā liela bremzēšanās algu kāpumā nav gaidāma, proti, algas varētu palielināties 6-7% diapazonā.

"Sadalījums pa sektoriem gan ir grūti uzminams. Nesenā pagātnē pat straujāk ir augušas algas nozarēs, kurās tas ir samērā zems. Tas ir normāli tirgū ar pieaugošu darba devēju konkurenci – daļai cilvēku parādās izvēle, kuras viņiem agrāk nebija," teica Strautiņš.

Savukārt "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis norādīja, ka algu kāpums 2015.gadā Latvijā ir uzņēmis visai strauju tempu, uzturot spēcīgu inerci, pat neskatoties uz salīdzinoši piezemēto ekonomikas izaugsmi. Sagaidāms, ka arī 2016.gadā algu kāpums turpināsies, tomēr pieauguma temps varētu balansēt starp 5-6%, kas pārliecinoši pārsniegs ekonomikas attīstības tempu.

"Liela loma kopējam pieaugumam būs minimālās un budžeta darbinieku algu palielināšanai. Taču straujš kāpums būs vērojams arī privātajā sektorā, kaut tas būs neviendabīgs," teica Gašpuitis.

2015.gada trešajā ceturksnī Latvijā mēneša vidējā bruto (pirms nodokļiem) darba samaksa bija 829 eiro, kas ir par 7,3% jeb 57 eiro vairāk nekā 2014.gada attiecīgajā laika periodā. Savukārt vidējā neto darba samaksa 2015.gada trešajā ceturksnī Latvijā bija 611 eiro, un gada laikā tā pieauga straujāk nekā atalgojums pirms darba nodokļu nomaksas – par 8,2%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!