Foto: DELFI

Latvijas energoapgādes kompānija "Latvenergo" pērn strādāja 929,128 miljonu eiro konsolidēto apgrozījumu, kas ir par 8,1% mazāk nekā 2014. gadā, savukārt koncerna peļņa pieauga 2,9 reizes - līdz 84,965 miljoniem eiro, liecina kompānijas iesniegtais neauditētais finanšu pārskats biržai "Nasdaq Riga".

Kompānijas preses sekretāre Ivita Bidere norādīja, ka "Latvenergo" koncerna ieņēmumu samazinājumu noteikušas izmaiņas finanšu rezultātu uzskaites principos līdz ar meitasuzņēmuma "Enerģijas publiskais tirgotājs" darbības sākšanu 2014. gada aprīlī, tādējādi peļņas vai zaudējumu aprēķinā netiek atspoguļoti norēķini par obligāto iepirkumu. Savukārt peļņas rādītāju uzlabošanos galvenokārt ir noteikusi tirgus atvēršana mājsaimniecībām Latvijā no 2015. gada 1. janvāra. Līdz tam "Latvenergo" nodrošināja mājsaimniecību apgādi par regulētiem tarifiem, kas bija zemāki par tirgus cenu.

Bidere piebilda, ka atbilstoši likumam par 2016. gada valsts budžetu "Latvenergo" par 2015. gadu maksājamais dividenžu paredzamais apmērs ir 77,4 miljoni eiro (par 2014. gadu – 31,5 miljoni eiro), kas pēc akcionāra lēmuma tiks novirzīts tai skaitā arī elektroenerģijas pakalpojuma nodrošināšanas atbalstam trūcīgajiem un mazturīgajiem iedzīvotājiem, daudzbērnu ģimenēm, kā arī personām ar pirmās grupas invaliditāti un ģimenēm ar bērnu invalīdu un daļējai obligātās iepirkuma komponentes izmaksu kompensācijai, nodrošinot, ka obligātā iepirkuma komponente saglabājas līdzšinējā līmenī (26,79 eiro par megavatstundu).

"2015. gadā "Latvenergo" koncerns ir turpinājis mērķtiecīgas aktivitātes tirgus pozīcijas stiprināšanā un nodrošinājis trešdaļu no kopējā Baltijas valstu elektroenerģijas tirgus. Mērķtiecīgu pārdošanas aktivitāšu rezultātā ārpus Latvijas - Lietuvā un Igaunijā - biznesa klientu skaits ir palielināts par trešdaļu salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Savukārt kopējo klientu skaits kaimiņvalstīs pieaudzis par 4% un pārsniedz 35 tūkstošus. Mazumtirdzniecības klientiem Baltijā kopumā esam pārdevuši 7 880 gigavatstundu (GWh) elektroenerģijas, no tā trešdaļa jeb 2 539 GWh pārdotas klientiem Lietuvā un Igaunijā. Pārdotās elektroenerģijas apmērs kaimiņu tirgos ir par vairāk nekā 40% lielāks nekā konkurējošo elektroenerģijas tirgotāju pārdošanas apmērs Latvijā," klāstīja uzņēmuma preses sekretāre.

Pērn "Latvenergo" koncernā ir saražotas 3 882 GWh elektroenerģijas un 2 408 GWh siltumenerģijas. Kopumā izstrādātās elektroenerģijas apmērs ir par 7% lielāks nekā 2014.gadā. Par 23% ir palielināts Rīgas termoelektrostacijās (Rīgas TEC) izstrādātās elektroenerģijas apmērs, kas 2015.gadā sasniedza 2 025 GWh. "Efektīvi strādājot elektroenerģijas tirgū, Rīgas TEC stabilizēja elektroenerģijas cenu Latvijas un Lietuvas tirdzniecības apgabalā un ierobežoja elektroenerģijas cenas pieauguma risku. Neraksturīgi zemā ūdens pietece Daugavā par 6% ir samazinājusi Daugavas hidroelektrostacijās (Daugavas HES) saražotās elektroenerģijas daudzumu, kas 2015.gadā bija 1 805 GWh," skaidroja Bidere.

Pēc viņas teiktā, 2015. gadā "Latvenergo" koncerna investīciju apmērs sasniedza 190,5 miljonus eiro, kas ir par 7% vairāk nekā 2014.gadā. No kopējām investīcijām 62% ieguldīti tīklu aktīvos un to modernizācijā, palielinot tīklu pakalpojumu kvalitāti, tehniskos rādījumus un darbības drošību. Savukārt 31,9 miljoni eiro ir ieguldīti Daugavas HES rekonstrukcijā, kas paredz 11 vēl nerekonstruēto hidroagregātu atjaunošanu. Pēc hidroagregātu rekonstrukcijas palielināsies tajos izstrādātās elektroenerģijas apmērs, un to darbība tiks nodrošināta vēl 40 gadus.

"Investīciju projektu finansēšanu "Latvenergo" koncerns veic no pašu līdzekļiem, kā arī ārējā aizņemtā ilgtermiņa finansējuma, kas tiek regulāri un savlaicīgi piesaistīts finanšu un kapitāla tirgos. 2015. gada jūnijā "Latvenergo" koncerns emitēja zaļās obligācijas 75 miljonu eiro apmērā. Emitējot obligācijas, esam veikuši finansējuma piesaistes avotu diversifikāciju. Obligācijas no kopējā koncerna aizņēmumu apmēra veido vairāk nekā 20%," pauda Bidere.

2014. gadā "Latvenergo" konsolidētais apgrozījums bija 1,011 miljardi eiro, bet koncerna peļņa - 29,79 miljoni eiro.

"Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus.

Patlaban "Latvenergo" koncernā ietilpst "Latvenergo" un "Latvijas Elektriskie tīkli", "Sadales tīkls", "Enerģijas publiskais tirgotājs", "Liepājas enerģija", kā arī "Elektrum Lietuva" un "Elektrum Eesti", kam pieder arī kompānija "Elektrum Latvija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!