Foto: RIA Novosti/Scanpix

Lietuvas valsts enerģētikas holdingkompānija "Lietuvos energija", kas pārvalda gāzes tirdzniecības kompānijas "Litgas" un "Lietuvos duju tiekimas" (LDT), pieļauj iespēju piedalīties marta vidū gaidāmajā Krievijas koncerna "Gazprom" izsolē Baltijas valstīm, bet norāda, ka lēmums būs atkarīgs no izsoles noteikumiem. Līdzīgi noskaņota arī kompānija "Haupas", kas importē gāzi nelielā daudzumā.

"Par piedalīšanos lemsim, kad saņemsim informāciju par cenu noteikšanas principiem, sākumcenu un citas specifiskas ziņas. (..) Līdz rudenim ar gāzi faktiski esam nodrošinājušies, bet, ja iespēja būs pievilcīga, vērtēsim to," norādījis holdinga vadītājs Daļus Misjūns.

Viņš piebildis, ka kompānija pagaidām nav saņēmusi oficiālu informāciju, ka "Gazprom" gatavojas rīkot izsoli marta vidū. Par to nesen ziņoja Krievijas portāls "Gazeta.ru", norādot, ka koncerns Lietuvai un Latvijai solīs piegādāt vairāk nekā 560 miljonus kubikmetru gāzes.

Neskaitot uzņēmumu "Lietuvos duju tiekimas", Krievijas gāzi Lietuvā importē Jonavas mākslīgā mēslojuma ražotājs "Achema", Kauņas termoelektrostacija, "Dujotekana" un "Haupas".

Kā pastāstījis "Haupas" vadītājs Donāts Motejūns, arī viņa uzņēmums lēmumu pieņems, kad būs zināmi izsoles noteikumi, bet citādi varētu pirkt gāzi arī ar Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināļa starpniecību.

Šogad trīs Lietuvas uzņēmumi - "Lietuvos duju tiekimas", "Litgas" un "Achema" - no Norvēģijas kompānijas "Statoil" pirks aptuveni 1,15 miljardus kubikmetru sašķidrinātās gāzes, kas kuģos tiks piegādāta terminālim, bet pārējo daļu, nepilnu miljardu kubikmetru, iegādāsies no "Gazprom". Krievijas koncerns zaudējis prāvu daļu tirgus, nespējot piedāvāt elastīgu cenu politiku, tikmēr "Statoil" izrādījusi piekāpību, un tās cena ir aptuveni par piekto daļu zemāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!