Foto: LETA
Šonedēļ Edinburgā pulcējas zinātnieki, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) pētnieki, kā arī mediju profesionāļi no piecām valstīm, lai sāktu īstenot liela apjoma datu (big data) pētniecības projektu "SUMMA" (Scalable Understanding of Multilingual Media), kura laikā tiks attīstītas un ieviestas mākslīgā intelekta tehnoloģijas daudzvalodu ziņu apstrādes procesā.

Latviju projektā pārstāv nacionālā informācijas aģentūra LETA, tajā piedalās arī Lielbritānijas un Vācijas sabiedriskās raidorganizācijas BBC un "Deutche Welle" (DW), Edinburgas universitāte, Šveices IDIAP pētniecības institūts un vēl četri partneri no Lielbritānijas, Portugāles un Kataras.

Projekts tiks īstenots trīs gadus, un tā kopējais finansējums ir deviņi miljoni eiro, no kuriem aģentūra LETA saņems 1,16 miljonus eiro. Šis ir lielākais Eiropas Savienības pētniecības un inovācijas atbalsta programmas "Horizon 2020" ("Apvārsnis 2020") projekts IKT nozarē Latvijā.

Projekta laikā paredzēts tālāk attīstīt mākslīgā intelekta tehnoloģijas lielo datu un dziļās mašīnmācīšanās jomā, lai tās varētu sekmīgi ieviest BBC, "Deutche Welle" un LETA ziņu apstrādes ciklā. Plānots attīstīt tehnoloģijas daudzvalodu runas atpazīšanai, ziņu tulkošanai, automātiskai līdzīgo ziņu grupēšanai tēmās, kā arī ziņās minēto personu, organizāciju un notikumu identificēšanai. Projektam ir divi mērķi - atvieglot aizvien pieaugošā ziņu avotu skaita monitorēšanu, lai nozīmīgi jaunumi nepaliek nepamanīti, kā arī sniegt iespēju žurnālistiem ātrāk un plašāk apkopot informāciju par nozīmīgiem jaunumiem.

Pateicoties aģentūras LETA līdzdalībai šajā projektā, līdzās projekta lielajām valodām - angļu, vācu, spāņu, arābu, krievu, ukraiņu, portugāļu un persiešu - visas šis tehnoloģijas kļūs pieejamas arī latviešu valodai.

Aģentūra LETA sadarbībā ar Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūtu (LU MII) jau kopš 2012.gada "IT kompetences centra" ietvaros strādā pie dažādu valodu tehnoloģiju ieviešanas mediju monitoringā un ziņu apstrādē, pamazām aizstājot cilvēka darbu nozīmīgu faktu identifikācijai TV, radio, interneta un drukātās ziņās.

"Pateicoties šiem projektiem un ciešajai sadarbībai ar LU MII realizētajām Valsts pētījumu programmām, aģentūra LETA šobrīd ir kļuvusi par vadošo mākslīgā intelekta tehnoloģiju praktiskās ieviešanas centru Latvijā," atzīst LU MII vadošais pētnieks un aģentūras LETA Pētniecības laboratorijas vadītājs Guntis Bārzdiņš.

Aģentūras LETA valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne uzsver, ka LETA spēj sagatavot un līdzdarboties šāda mēroga projektā, pateicoties uzkrātajai pieredzei iepriekšējos ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējumu īstenotajos projektos.

"Nacionālais līdzfinansējums lokāliem pētniecības projektiem ļāvis mums attīstīt latviešu valodas tehnoloģijas un iegūt zināšanas, lai spētu īstenot nu jau arī apjomīgus starptautiskus projektus sadarbībā ar Eiropas vadošajām mediju organizācijām un zinātniekiem," norāda Klapkalne.

Ar "IT kompetences centra", Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un Valsts izglītības un attīstības aģentūras atbalstu, piesaistot ERAF līdzfinansējumu, aģentūra LETA līdz šim piedalījusies piecos pētījumos - latviešu valodas runas korpusa izveidei, runas atpazīšanai, arhīva strukturēšanai un liela apjoma datu strukturēšanai un atspoguļošanai grafos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!