Foto: LETA

2015. gada 4. ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada 4. ceturksni vienas stundas darbaspēka izmaksas pieauga par 43 centiem jeb 6,4%, sasniedzot 6,96 eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem darbaspēka izmaksas Latvijā palielinājās par 7,6%. Straujāk vienas stundas darbaspēka izmaksas auga nozarēs, kur darbaspēka izmaksu līmenis bijis zemāks nekā vidēji valstī: izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumos – par 11,3%, nekustamo īpašumu nozarē – par 10,2%, būvniecībā – par 9,5%, mākslas, izklaides un atpūtas nozarē – par 9,5 %, kā arī apstrādes rūpniecībā – par 8,8%.

Darbaspēka izmaksu kāpumu šajās nozarēs ietekmēja galvenokārt darba samaksas, neregulāro piemaksu un prēmiju pieaugums. Apstrādes rūpniecībā, būvniecībā un nekustamo īpašumu nozarē izmaksu pieaugumu veicināja arī nostrādāto stundu samazinājums.

Vismazāk vienas stundas darbaspēka izmaksas pieauga valsts pārvaldē – 1,7%, mazāk enerģētikas nozarē – 3%, finanšu un apdrošināšanas darbību nozarē – 3,7%, izglītībā – 3,8%, kā arī profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu nozarē – 3,9%.

2015. gada 4. ceturksnī visaugstākās vienas stundas darbaspēka izmaksas bija finanšu un apdrošināšanas darbību nozarē (14,37 eiro), informācijas un komunikācijas pakalpojumos (11,17 eiro), enerģētikas nozarē (9,13 eiro) un valsts pārvaldē (8,91 eiro). Savukārt zemākās darbaspēka izmaksas stundā bija izmitināšanas, ēdināšanas (4,63 eiro) un citu pakalpojumu (5,21 eiro) nozarē, izglītībā (5,63 eiro), mākslas, izklaides un atpūtas nozarē (5,91 eiro), kā arī administratīvo un apkalpojošo dienestu darbības nozarē (6,05 eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!