Foto: Shutterstock
Šobrīd situācija būvniecības nozarē Latvijā rada situāciju, kurā būt negodīgam ir izdevīgāk nekā būt godīgam, tā raidījumā "Rīta Panorāma" otrdien pauda Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane.

Viņa uzsvēra, ka ēnu ekonomikas īpatsvars nozarē šobrīd ir aptuveni 40 %, kas ir divreiz vairāk nekā Igaunijā un Lietuvā.

Fromane skaidroja, ka situāciju iespējams uzlabot, nosakot minimālo atalgojumu dažādiem nozares speciālistiem, veicot grozījumus Publiskā iepirkuma likumā, proti, paredzot, ka zemāka cena nav izvēles pamatprincips, kā arī ieviešot tipveida līgumus.

Jau ziņots, ka ēnu ekonomikas īpatsvars pērn Latvijā veidoja 21,3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), liecina Rīgas ekonomikas augstskolas (SSE Riga) Ilgtspējīga biznesa centra pētījums "Ēnu ekonomikas indekss Baltijas valstīs 2009.-2015". Pētījumā secināts, ka problemātiskākā joma Latvijā joprojām ir būvniecības nozare (40%), tāpēc atzīstami vērtējama lielo celtniecības uzņēmumu iniciatīva parakstīt memorandu ar valsti par ēnu ekonomikas apkarošanu šajā sektorā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!