Foto: LETA
Valdība par Ekonomikas ministrijas (EM) ieceri energointensīvo uzņēmumu atbalstam diferencēt galalietotāju elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) maksājumus pēc pieslēguma jaudas un patēriņa apmēra tomēr spriedīs pēc nedēļas, liecina informācija Ministru kabineta mājaslapā.

Premjers Māris Kučinskis (ZZS) izdevis rezolūciju, kurā lūdz Pārresoru koordinācijas centra vadītāju Pēteri Vilku līdz rītdienai, 30. augustam, sniegt ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam (V) viedokli par attiecīgo ieceri.

Jau rakstīts, ka EM iecerējusi energointensīvo uzņēmumu atbalstam diferencēt galalietotāju OIK maksājumus pēc pieslēguma jaudas un patēriņa apmēra. Plānots sadalīt OIK maksātājus četrās grupās, kur daļu komponentes apmēru noteiks patēriņa apmērs (mainīga daļa), savukārt atlikušo daļu - fiksēts jaudas maksājums. Paredzēts, ka vidējais OIK maksājuma apmērs saruks 110 kilovoltu (kV) pieslēgumiem, 6-20 kV pieslēgumiem, kā arī 0,4 kV pieslēgumu mājsaimniecībām (līdz 64 ampēriem), savukārt kāps pārējiem 0,4 kV pieslēgumiem.

Ministrijas pārstāvji skaidroja, ka patērētāju grupā, kurā gaidāms OIK maksājumu apmēra pieaugums, ir pret elektroizmaksu izmaiņām mazāk jutīgi lietotāji, piemēram, veikali, biroji, kā arī tādi lietotāji, kuriem nav efektīvi pieslēgumi. EM vienlaikus prognozē, ka attiecīgās izmaiņas stimulēs lietotājus celt pieslēgumu efektivitāti, kā arī ilgtermiņā palielinās kopējo elektroenerģijas patēriņa apmēru Latvijā, ņemot vērā, ka būs radīta labvēlīgāka uzņēmējdarbības vide energoietilpīgiem komersantiem.

Jaunajā modelī mājsaimniecībām ar zemu elektroenerģijas patēriņu pieaugtu izmaksas, taču aizsargātajiem lietotājiem tās paredzēts kompensēt. Mājsaimniecībām ar vienas fāzes pieslēgumu (Latvijā ir aptuveni 760 tūkstoši šādu pieslēgumu), ja mēneša patēriņš ir virs 75 kilovatstundām, un mājsaimniecībām ar trīs fāžu 20 ampēru pieslēgumiem (Latvijā ir aptuveni 280 tūkstoši šādu pieslēgumu), ja mēneša patēriņš ir virs 280 kilovatstundām, izmaksas saruks. Mājsaimniecībām zem attiecīgajiem patēriņa līmeņiem izmaksas pieaugs.

Elektroenerģijas obligātais iepirkums ir valsts noteikts atbalsta mehānisms elektroenerģijas ražotājiem, kas elektroenerģiju ražo koģenerācijas stacijās vai no atjaunojamiem energoresursiem. Atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likumam atbalstu īsteno publiskais tirgotājs, kura pienākumus no 2014. gada 1. aprīļa pilda "Latvenergo" meitasuzņēmums "Enerģijas publiskais tirgotājs".

Publiskais tirgotājs iepērk elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros no elektroenerģijas ražotājiem, maksā garantēto maksu par elektrostacijās uzstādīto jaudu, sedz balansēšanas izmaksas, kā arī administratīvās izmaksas. Minētās publiskā tirgotāja izmaksas sedz visi elektroenerģijas galalietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam kā OIK maksājumu. Obligātā iepirkuma ietvaros iepirktās elektroenerģijas izmaksas OIK ietver tikai tajos gadījumos, kad obligātā iepirkuma ietvaros iepirktās elektroenerģijas cena ir augstāka par elektroenerģijas tirgus cenu, kas ik stundu tiek noteikta elektroenerģijas biržā "Nord Pool". Obligātā iepirkuma ietvaros iepirktās elektroenerģijas cenas noteikšanas kārtību reglamentē Ministru kabineta noteikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!