Foto: F64
Grozījumi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", kas paredz no nākamā gada 1. janvāra noteikt minimālo sociālo apdrošināšanas obligāto iemaksu līmeni, mazinās godprātīgo uzņēmumu, kas maksā nodokļus, konkurētspēju, atzina picēriju tīkla "Pica Lulū" īpašnieka "Later LTD" direktore Sandra Gorbunova.

"Mani uztrauc nākamgad plānotās izmaiņas nodokļu likumdošanā saistībā ar sociālo nodokli un nepilnu laiku strādājošajiem. Manuprāt, šīs izmaiņas nav godīgas pret tiem uzņēmumiem, kas maksā nodokļus. Tas mazina godīgo uzņēmumu konkurētspēju. Sabiedriskās ēdināšanas nozarē ir ļoti daudz cilvēku, kas strādā nepilnu darba laiku, un es uzskatu, ka ikvienam cilvēkam jābūt izvēlei strādāt nepilnu darba laiku. Aplikt šādu vēlmi ar nodokļiem no valsts puses nav korekti, tas vēl vairāk apgrūtina spēju pastāvēt. Tiem uzņēmumiem, kas maksā nodokļus, bez pamatojuma būs lielāks nodokļu slogs, un tie, kas nemaksā nodokļus, visdrīzāk to nedarīs jebkurā gadījumā," teica Gorbunova.

Kā ziņots, lai nodrošinātu vismaz minimālas sociālās garantijas cilvēkiem, kuru atalgojums ir mazāks par minimālo mēneša darba algu, no 2017.gada 1.janvāra noteiks minimālo sociālo apdrošināšanas obligāto iemaksu līmeni. Grozījumi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" paredz darba devējam segt starpību līdz noteiktajam obligāto sociālās apdrošināšanas iemaksu objektam pat tad, ja darbinieks nestrādā atbilstošu slodzi.

No 2017. gada 1. janvāra līdz 31. decembrim paredzēts pārejas periods, kad valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas būs 75% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas. Savukārt no 2018.gada 1.janvāra par katru darba ņēmēju, kuram atlīdzība ir noteikta mazāka par minimālo algu, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas būs jāveic no valstī noteiktās minimālās algas.

Par plānotajām izmaiņām satraukumu jau paudušas nevalstiskās organizācijas un uzņēmēji.

Jau vēstīts, ka "Later LTD" ir picēriju tīkla "Pica Lulū" izveidotājs un franšīzes turētājs. Patlaban Latvijā ar zīmolu "Pica Lulū" darbojas deviņas picērijas Rīgā. "Later LTD" dibināts 1993. gadā, un tā pamatkapitāls ir 57 510 eiro.

"Later LTD" pieder Elmāram Ronaldam Tannim (50%), Pēterim Intam Ruģelim (40%) un Kasparam Sūniņam (10%). "Later LTD" apgrozījums pērn bija 5,26 miljoni eiro, bet peļņa - 244 456 eiro, liecina "Firmas.lv" dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!