Foto: DELFI.EE/Ilmar Saabas
Valkā, kurā ir piecarpus tūkstoši iedzīvotāju, ir pieci specializēti alkohola veikali un, iespējams, top sestais, otrdien vēsta laikraksts "Diena".

Kā novērojis laikraksts, Valkas alkohola veikalus rotā uzraksti igauņu valodā. Piemēram, nesen atvērtā "Latvijas balzama" veikala logos izvietoti aicinoši uzraksti igauņu valodā.

Savukārt ēku kompleksā, kurā atrodas veikals "Alko 1000", atrodas arī bistro un hostelis, kas pieder citiem igauņu komersantiem. Valkas mērs Vents Armands Krauklis ("Vidzemes partija") laikrakstam skaidrojis, ka hostelis pamatā tiek izmantots sporta nometņu rīkošanai.

Laikraksta novērojumi liecina, ka "Alko 1000" lielākā daļa pircēju ir igauņi un pārsvarā vīrieši, cenu atšķirība starp Latvijas un Igaunijas veikaliem ir būtiska. Piemēram, degvīns "Viru Valge", ko "Latvijas balzama" veikalā 0,5 litru tilpumā pārdod par nepilniem sešiem eiro, Igaunijā maksā 9,59 eiro.

Vēstīts, ka līdz maija beigām 10% no Igaunijas stipro alkoholisko dzērienu tirgus bija pārgājis uz Latviju, un aplēses liecina, ka šā gada beigās 20% Igaunijas patērētāju stipros alkoholiskos dzērienus iegādāsies Latvijas robežas pusē esošajos veikalos.

Augstās cenas dēļ Igaunijā ir uzplaucis arī nelegālā alkohola tirgus, kurā degvīna pārdošanas apmērs pērn palielinājies par 20%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!