Foto: LETA

Uzņēmēji Latvijā nav apmierināti un regulāri sūdzas par to, kā valstī tiek īstenota mikrouzņēmumu darbības sistēma, intervijā laikrakstam "Diena" sacījis premjers Māris Kučinskis (ZZS).

"Regulējums par sociālajām iemaksām, kas tika pieņemts 2015. gadā, manā skatījumā neiztur kritiku, un mums jāspēj jautājumu citādi risināt. Patlaban no 50 000 MU tikai piectūkstoš atrodas ārpus Rīgas reģiona, taču mikrouzņēmumu modeli savulaik valdība izveidoja tieši uzņēmējdarbības vides atdzīvināšanai reģionos. Patlaban šādi MU, kas tiešām atdzīvina biznesa vidi laukos, nobālē uz tādu uzņēmumu, kas mākslīgi pārtapuši vairākos MU, un tādu uzņēmumu, kuros darbinieki piespiesti kļūt par MU, fona. Uzņēmēji sūdzas, ka radīta negodīgas konkurences vide," intervijā sacījis premjers.

"Diemžēl šai problēmai nevarējām piedāvāt ātru risinājumu, jo notika ieslīgšana strīdos. Es gribu uzsvērt – ir vajadzīgs normāls bizness! Negodīgā konkurence, ko rada nepamatoti par mikrouzņēmumiem pārveidotie lieluzņēmumi, nedrīkst būt bezgalīga. Iespējams, nāksies ieviest licencēšanas kārtību. Iespējams, risinājums varētu būt nosacījums, ka mikrouzņēmumi var sniegt pakalpojumus tikai fiziskām personām," norāda Kučinskis.

"Jāatceras arī, ka Valsts prezidents atdeva Saeimai caurlūkošanai grozījumus likumā, kas attiecas uz mikrouzņēmumiem, bet uzdevums paliek, un šis uzdevums ir jau nākamā gada pirmajos mēnešos nonākt līdz regulējumam, kas novērstu ar mikrouzņēmumiem saistītās problēmas. Savukārt tiem cilvēkiem, kuri mikrouzņēmumu nodokļa režīmu izmanto, sākot biznesu un veidojot darbvietas tur, kur citādi to nebūtu, noteikti jādod zaļā gaisma biznesa veidošanai," pauž Kučinskis.

Kā ziņots, Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) panāca vienošanos, ka izmaiņas mikrouzņēmumu režīmā tiks atliktas līdz brīdim, kamēr stāsies spēkā alternatīvs mazo uzņēmumu regulējums.

Pašlaik koalīcijai piedāvāts attiekties no minimālajām sociālajām iemaksām, bet tā vietā no nākamā gada palielināt mikrouzņēmumu nodokļa likmi līdz 15%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!