Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pirmdien nolēmis sasaukt Krīzes vadības padomes sēdi, portālu "Delfi" informēja premjera preses sekretārs Andrejs Vaivars.

Krīzes padomes sēdes laikā tiks izskatīts jautājums par ārkārtas stāvokļa izsludināšanu reģionā, kuru veido Krimuldas un Ādažu novadi, saistībā ar Āfrikas cūku mēra epidēmisku uzliesmojumu.

Sēde notiks pirmdien plkst. 12.00.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Pārtikas veterinārais dienests (PVD) konstatējis šogad pirmo Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu mājas cūkām – Krimuldas novada saimniecībā "Rukas", kur ir 5023 dzīvnieku liels ganāmpulks.

Dienests saimniecībā veic slimības apkarošanas pasākumus, tostarp cūku likvidēšanu, kā arī epidemioloģisko izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā mēris iekļuva novietnē.

Noteikta karantīna – aizsardzības zona trīs kilometru rādiusā un uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā ap skarto novietni. Šajā teritorijā tiks kontrolēts mājas un meža cūku veselības stāvoklis, kā arī transportlīdzekļu kustība. Īpaša uzmanība būs pievērsta dzīvnieku, kā arī gaļas izcelsmes produktu pārvadāšanai.

Cūku novietne "Rukas" pieder lielam cukkopības uzņēmumam SIA "Ancers". Kā liecina "Lursoft" dati, kompānija pieder Dacei Kalvānei, bet tās vadītājs ir Raimonds Kalvāns. "Ancers" apgrozījums 2015. gadā bija 2,6 miljoni eiro, bet peļņa - 254 tūkstoši eiro.

Krīzes vadības padome ir koordinējoša institūcija, kuras darbības mērķis ir nodrošināt valsts un pašvaldību institūciju saskaņotu rīcību, veicot valsts apdraudējuma preventīvos un pārvarēšanas pasākumus, kā arī tā radīto seku likvidēšanas pasākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!