Foto: Shutterstock
Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) šogad plāno atjaunot autoparku un iegādāties 16 jaunas automašīnas, portālam "Delfi" pastāstīja VAAD sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Ūdre. Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā publicētā informācija liecina, ka prognozētā līgumcena ir 242-247 tūkstoši eiro.

Ūdre klāstīja, ka jaunās automašīnas nepieciešamas, lai aizstātu dienesta vecos auto.

Proti, pašlaik VAAD rīcībā ir 88 automašīnas, no tām 33 ir vecākas par 10 gadiem. Vecākās automašīnas izlaides gads ir 1992. gads. "Šo automašīnu ekspluatācijas izmaksas ir nesamērīgi dārgas, jo bieži nepieciešams veikt dažādus remontus. Pašlaik aktuālākie bojājumi ir automašīnu virsbūvju korozija vecākajām automašīnām. Lai automašīnas varētu piedalīties ceļu satiksmē un veiksmīgi iziet tehnisko apskati, nepieciešams ieguldīt ievērojamus resursus virsbūvju remontos. Šāda izlaiduma gada automašīnām virsbūves daļas nav iespējams pasūtīt. Lai taupītu finanšu līdzekļus un neveiktu nesamērīgi dārgus remontus, automašīnas vairs netiek remontētas, un tās plānots norakstīt," skaidroja Ūdre.

Jaunās automašīnas paredzētas lietošanai pa zemākās kategorijas valsts vai pašvaldību autoceļiem, kā arī pa lauku un mežu ceļiem. Saskaņā ar VAAD pārstāves skaidroto nomāt paaugstinātas pārgājības automobiļus nav izdevīgi, jo lielākoties tās netiek izmantotas tiek intensīvi, "lai trīs gadu laikā automašīna nolietotos un par to tiktu samaksāta praktiski visa automašīnas vērtība nomas maksājuma veidā".

Turklāt nomniekam jāsedz arī automašīnas remonta un uzturēšanas izdevumi. Šāda pielietojuma veida automašīnu ekspluatācijas laiks ir līdz 10 gadiem, teica Ūdre.

Automašīnām, kuras VAAD plāno iegādāties, jāatbilst šādām tehniskām prasībām: automobilim ir paaugstināts klīrenss, automobilis aprīkots ar pilnpiedziņu, bet auto aizmugurējie sēdekļi ir transformējami un izņemami. Tas nepieciešams, jo VAAD inspektori izbraukumos apmeklē lauksaimniecības objektus.

"Bieži maršrutā ir lauku ceļi, kas nav piemēroti mazās klases automašīnām, kādas iespējams nomāt to zemāko nomas maksu dēļ," norādīja Ūdre.

Uzraugot valsts fitosanitāro drošību, lai valsti pasargātu no bīstamām augu slimībām un kaitēkļiem un nodrošinātu augu un augu produktu eksportu, VAAD darbinieki ņem augsnes paraugus tās agroķīmiskai izpētei gan lauksaimniecībā izmantojamā zemē, gan neapstrādātā zemē.

Tāpat darbinieki veic apskates sēklaudzēšanas laukos, pārbaudes sēklu sagatavošanai, tirdzniecības vietās, pārbaudes stādaudzētavās, pārbaudes saimniecībās, kuras lieto augu aizsardzības līdzekļus u.c.

IUB informācija liecina, ka konkursā par jaunu vieglo automobiļu piegādi VAAD vajadzībām - nozares specifisko funkciju veikšanai iespējams pieteikties līdz šā gada 31. martam. Konkursā tiks vērtēts saimnieciski izdevīgākais piedāvājums.

VAAD ir Zemkopības ministrijas padotībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir nodrošināt kultūraugu un mežu resursu ilgtspējīgu izmantošanu, aizsardzību un aprites uzraudzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!