Foto: DELFI
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šonedēļ konstatējuši 14 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) saslimšanas gadījumus mežacūku populācijā, tikmēr jaunus pagastus un novadus sērga šoreiz nav skārusi, informēja PVD.

ĀCM šonedēļ konstatēts arī četrām meža cūkām Tukuma novada Lestenes pagastā, divām meža cūkām Ventspils novada Puzes pagastā. Tāpat ĀCM šonedēļ konstatēts arī pa vienai meža cūkai Amatas novada Drabešu pagastā, Dundagas novada Dundagas pagastā, Kokneses novada Bebru pagastā, Mazsalacas novada Mazsalacas pagastā, Pārgaujas novada Raiskuma pagastā, Priekuļu novada Priekuļu pagastā, Rēzeknes novada Dricānu pagastā un Talsu novada Vandzenes pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad konstatēts 529 mežacūkām 58 novadu 123 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!