Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV galvenais diplomāts Salvadorā brīdinājis par "demokrātijas lejupslīdi" Centrālamerikas valstī, raksta "The Guardian".

Šādi vārdi no Vašingtonas pārstāvja puses izskanējuši pēc pretrunīgi vērtētām darbībām Salvadoras Augstākajā tiesā.

Runājot pēc tam, kad ASV valsts departaments piecus Salvadoras augstākās tiesas tiesnešus iekļāva "nedemokrātisku un korumpētu aktoru" sarakstā, ASV vēstniecības pagaidu pilnvarotais pārstāvis Žans Maness sacīja, ka šāds lēmums pieņemts tāpēc, ka tiesneši balsoja par prezidenta pārvēlēšanu, "kas acīmredzami nav atļauts saskaņā ar konstitūciju". "Ko mēs tagad redzam? Tā ir demokrātijas lejupslīde," sacīja Maness.

Salvadoras prezidents Najibs Bukele (attēlā) sacīja, ka lēmumam iekļaut sarakstā Salvadoras tiesnešus "nav nekāda sakara ar korupciju". Viņš to nosauca par "tīru politiku un zemāko intervences veidu".

"Mēs neesam neviena sēta," Bukele rakstīja savā "Twitter" kontā. Nedēļas nogalē viņš mainīja savu "Twitter" konta aprakstu uz "Diktators", tādā veidā šķietami ironiski atsaucoties uz protestiem pret viņu. Otrdien viņš to atkal bija nomainījis uz: "Stilīgākais diktators pasaulē".

Bukeles partija šogad ieguva kongresa vairākumu un ātri nomainīja piecus Augstākās tiesas konstitucionālās palātas locekļus un neatkarīgo ģenerālprokuroru.

Drīz pēc tam konstitucionālā palāta atcēla to, kas jau sen tika interpretēts kā konstitucionāls aizliegums kandidēt uz pārvēlēšanu prezidenta amatā, tādējādi Bukelem potenciāli ļaujot cīnīties par palikšanu prezidenta krēslā arī pēc pašreizējā pilnvaru termiņa beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!