Foto: Shutterstock
Cūkgaļas cena pēdējo trīs nedēļu laikā diezgan strauji ir pakāpusies un beidzot sedz pašizmaksu Latvijas cūkkopības saimniecībām, pēc Latvijas Cūku audzētāju asociācijas (LCAA) kopsapulces atzina tās vadītāja Dzintra Lejniece.

Viņa pastāstīja, ka cūkgaļas cena dzīvsvarā ir apmēram 1,70 eiro par vienu kilogramu un paredzams, ka tuvākajā laikā tā kāps vēl lielākā mērā. Tā nozarei ir patīkama pārmaiņa pēc ilgstoši zema cenu līmeņa, kad cenas nesedza pašizmaksu.

Lejniece atgādināja, ka Eiropā cūkgaļas cenas ilgstoši bija nepamatoti zemas Āfrikas cūku mēra (ĀCM) dēļ. Taču patlaban cūkgaļas cena ir kāpusi, jo Eiropas iekšējais tirgus, kur ilgāku laiku bija cūkgaļas pārprodukcija, ir atbrīvojies.

"Visu laiku Eiropas cūkgaļa bija dārgāka nekā ASV un Brazīlijā, kuras visos Eiropas noieta tirgos bija priekšgalā ar savu piedāvājumu. Šobrīd cūkgaļas cena Eiropā un ASV ir līdzvērtīga, jo arī tur tā palielinājusies par 50%. Tādējādi cenu ziņā esam kļuvuši par vienlīdzīgiem spēlētājiem eksporta tirgos," sacīja asociācijas vadītāja.

Viņa pastāstīja, ka šodien kopsapulcē tika apstiprināts asociācijas pagājušā gada pārskats, kur vērojamas pozitīvas tendences. "Esam efektīva nozare. Neraugoties uz dzīvnieku skaita samazinājumu, cūkkopības nozare ir kļuvuši koncentrētāka un ne tik sadrumstalota," teica Lejniece.

Asociācijas vadītāja piebilda, ka par to liecina nozares saimniecību valstij nomaksātais nodokļu apmērs, kā arī efektīvā atdeve no ieguldījumiem, jo pat tirdzniecības ierobežojumu dēļ, kas saistīti ar ĀCM, saimniecības ir apņēmības pilnas turpināt darbu.

Tāpat LCAA biedri ar Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvjiem diskutēja par Eiropas Savienības (ES) Kopējās lauksaimniecības politiku pēc 2020.gada, kā arī iepazinās ar zemkopības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) redzējumu par cūkkopības nozares attīstību.

"Bija vērtīgi uzklausīt jaunā zemkopības ministra domas par nozari un kāda ir viņa vīzija par tās turpmāko attīstību," sacīja Lejniece, piebilstot, ka arī Gerhards paudis atbalstu cūkkopības nozarei, kas būtiski sekmē vietējā tirgū saražotās gaļas patēriņu, vietējo produktu īpatsvara palielināšanu veikalos un vietējās cūkgaļas pieejamības palielināšanu skolās un bērnudārzos, tādējādi īstenojot Zaļo publisko iepirkumu.

Saskaņā ar jaunākajiem, martā aktualizētajiem ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamenta datiem, cūkgaļas vidējā cena ES ir 1,41 eiro par vienu kilogramu, kas ir 3,5% vairāk nekā mēnesi iepriekš, bet par 3,5% mazāk nekā pirms gada attiecīgajā periodā.

Jau janvārī tika vēstīts, ka cūkgaļas cenas Latvijā bija ārkārtīgi zemas un nozarē valdīja pesimistisks noskaņojums saistībā ar ļoti smago tirgus situāciju visā Eiropā, kur cūkgaļas tirgū bija izveidojusies pārprodukcija, produkcijas cenas bija zemas un piedāvājums iekšējā tirgū pārsniedza pieprasījumu.

Pēc Lejnieces iepriekš paustā, pērn decembrī un šā gada janvārī cūkgaļas cena nesedza pašizmaksu un katra realizētā cūka audzētajam Latvijā veidoja vidēji mīnuss 15 eiro.

Latvijas Cūku audzētāju asociācijas mērķis ir labvēlīgas ekonomiskās un politiskās vides izveidošana cūkkopības nozares attīstībai Latvijā, ievērojot starptautiskās integrācijas aspektus. Tās uzdevumi ir pārstāvēt cūku audzētāju intereses valsts institūcijās un organizācijās, kā arī nevalstiskajās organizācijās un ārvalstīs un veidot un attīstīt kautuvju un pārstrādes jaudu, panākot maksimāli iespējamo ietekmi tās pārvaldē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!