Foto: LETA

Latvijas rūpniecībā šogad martā salīdzinājumā ar 2018. gada attiecīgo mēnesi ražotājcenas pieaugušas par 6,1%, kas ir straujāks kāpums nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, liecina ES statistikas pārvaldes "Eurostat" piektdien publicētie dati.

Ražotājcenas martā salīdzinājumā ar 2018. gada trešo mēnesi pieaugušas visās ES dalībvalstīs.

Straujāks kāpums nekā Latvijā martā bijis Rumānijā (+6,7%), Beļģijā (+6,4%), bet Lietuvā ražotājcenas šajā periodā palielinājušās par 3,2% un Igaunijā - par 2,1%.

Vienlaikus ES dalībvalstīs vidēji ražotājcenas martā salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada pieaugušas par 3,1%, bet eirozonā kāpums bijis 2,9% apmērā.

Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi - februāri - ražotājcenas ES vidēji palielinājušās par 0,1%, bet eirozonā sarukušas par 0,1%.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi ražotājcenas martā pieaugušas 13 ES dalībvalstīs, samazinājušās 11 valstīs, bet Bulgārijā, Francijā, Itālijā un Īrijā tās saglabājās nemainīgas.

Lielākais kritums bijis Dānijā (-1,6%), Kiprā (-1,2%), kā arī Igaunijā (-0,8%). Lietuvā ražotājcenas samazinājušās par 0,6%, bet Latvijā reģistrēts 0,4% kritums.

Toties straujākais kāpums fiksēts Grieķijā (+1,1%), kā arī Luksemburgā un Rumānijā (abās valstīs +0,8%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!