Foto: LETA

Uguņošanas un Latvijā populāras mūzikas grupas – portāls "Delfi" pēta, cik izmaksā svētku rīkošana Latvijas lielākajās pilsētās. Tika aptaujātas Liepājas, Ventspils, Rīgas, Valmieras, Rēzeknes, Daugavpils, Jēkabpils, Jelgavas un Jūrmalas domes. Tiesa, jāņem vērā, ka ne visi raujas šos iecienītos svētkus rīkot.

Liepājā un Jūrmalā pilsētas svētkus nerīko

Liepājas pārstāve Zita Lazdāne norāda, ka Liepājai tradicionālie pilsētas svētki netiek rīkoti. "Mums ir vairāki citi pasākumi – publiski bezmaksas pilsētas rīkoti pasākumi vasaras laikā, bet neviens no tiem nav klasificējams kā tradicionālie pilsētas svētki un šādi tie netiek pozicionēti," skaidro Lazdāne.

Arī Jūrmala pilsētas svētkus kā tādus nesvin. To vietā ir vairāki pasākumi visas vasaras garumā, kuros var piedalīties gan Jūrmalas iedzīvotāji, gan viesi. Kā lielākos svētkus Jūrmalas pārstāve Zanda Krastiņa nosauc Kūrorta svētkus, kas šogad bija īpaši svinīgā noskaņā, jo tiem apritēja 50 gadu kopš pirmās rīkošanas reizes. Iedzīvotāji varēja baudīt koncertu, kura kopējās izmaksas bija 62 tūkstoši eiro (ar PVN). Svētki noslēdzās ar uguņošanu jūras krastā, kas izmaksāja 18 tūkstošus eiro (ar PVN), taču svētku kopējās svētku izmaksas mērāmas 250 tūkstošu eiro apmērā.

Mazākas pilsētas – mazākas izmaksas

Rēzeknē pilsētas svētki notiks augusta sākumā, tāpēc detalizēta programma vēl tikai sekos, taču daļu programmas jau var apskatīt šeit. Domes pārstāvis Kārlis Pozņakovs norāda, ka svētkos plānots gan salūts, gan strūklaku šovs. Kopā pilsētas svētkiem atvēlēti 70 tūkstoši eiro, no kuriem divi tūkstoši paredzēti uguņošanas sarīkošanai.

26. jūlijā trīs dienu garumā savus pilsētas svētkus aizvadīs Valmiera. Kā norāda pašvaldības pārstāve Kristīne Melece, šī gada pilsētas budžetā paredzēti 81,6 tūkstoši eiro, no kuriem 5,5 tūkstoši eiro paredzēti salūtam. Svētku koncertā kā lielākās grupas uzstāsies "Pērkons", "DaGamba" un "Līvi", bet precīzas koncerta izmaksas vēl nav zināmas. Plašāk ar svētku programmu iespējams iepazīties šeit.

Viena no pilsētām, kas savus pilsētas svētkus jau ir nosvinējusi, ir Jelgava. Tie norisinājās 20. maijā visas nedēļas garumā, svētku kulmināciju piedzīvojot nedēļas nogalē. Pašvaldības budžetā to rīkošanai bija paredzēti 75 tūkstoši eiro, bet, kā norāda Jelgavas pārstāve Ilze Neimane, 12,6 tūkstošus eiro veido tirgotāju iemaksas par dalību pilsētas svētkos. Svētku kulminācija bija koncerts, kurā uzstājās tādi mākslinieki kā "Autobuss debesīs", "Labvēlīgais tips" un "Crazy Dolls". Koncerta rīkošanai tika atvēlēti 41,7 tūkstoši. Uguņošanas pilsētas svētkos nebija.

Jēkabpils savus pilsētas svētkus svinēs no 3. līdz 6. jūlijam. Kā norāda pašvaldības pārstāve Liene Lamba-Nadjkina, pasākumu programmā plānotas gan iedzīvotājiem jau iecienīti pasākumi un aktivitātes, gan svētku kulminācija – salūts un koncerts. Svētku kopējās izmaksas ir 47,1 tūkstoši eiro, no kuriem 5,3 tūkstoši atvēlēti uguņošanai. Koncerta honorāri tiks izmaksāti 25,6 tūkstošu eiro apmērā.

Lielākās pilsētās svētki mērāmi vairākos simtos tūkstošu

Daugavpils pilsētas svētki norisinājās pagājušās nedēļas nogalē – 7.-9. jūnijam. Kultūras centra pārstāve Eleonora Kleščinska portālam "Delfi" norāda, ka izmaksas šogad ir tādas pašas kā pērn – 260 tūkstoši eiro. Koncertprogramma norisinās jau visu nedēļu – skatuves tehniskais nodrošinājums maksā ap 100 tūkstošiem eiro, bet visas koncertprogrammas – pie 90 tūkstošiem, norāda Kleščinska. "Koncertu summa iekļauj visus dievnamus, četras skatuves, kā arī Krievijas un Latvijas zvaigznes – Poļina Gagarina, "Carnival Youth", "Musiqq" un citus," skaidro kultūras centra pārstāve. Salūtu izmaksas viņa nevarēja precizēt, taču informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā liecina, ka līgums par uguņošanas nodrošināšanu pilsētas svētku laikā iepirkts par 39,2 tūkstošiem eiro (bez PVN).

No 1. līdz 4. augustam, pilsētas svētkus atzīmēs Ventspils. Kā norāda svētku rīkotāja SIA "Kurzemes filharmonija" pārstāve Sigita Migoļa, ņemot vērā to, ka svētki tiek organizēti vasaras otrajā pusē, konkrētas izmaksas pa pozīcijām vēl tiek precizētas, taču pilsētas budžetā svētku rīkošanai ir paredzēti 106 tūkstoši eiro.

Izmaksu rekordiste – Rīga

Arī Rīga, līdzīgi kā citas pilsētas, pilsētas svētkus svinēs trīs dienu garumā – no 16. līdz 18. augustam. Kā norāda pilsētas pārstāve Aira Šmelde, svētku tēma ir "Rīgas leģendas". Rīgas domes budžetā svētku rīkošanai atvēlēti 600 tūkstoši eiro. Tā kā svētki plānoti augustā, vēl nav iespējams pateikt, cik izmaksās salūts. Kā norāda Šmelde, konkrētu koncertu izmaksas nav iespējams izdalīt, jo svētkos tiks realizēts pasākumu kopums. Piemēram, Vērmanes dārzā un 11. novembra krastmalā plānota programma divu dienu garumā, tāpat atsevišķi koncerti plānoti Rīgas apkaimēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!