Foto: DELFI.ee

Konkurences padome (KP) konstatējusi, ka būvmateriālu tirgotājs SIA "DEPO DIY" izmeklēšanas laikā pēc iestādes pieprasījuma nav sniedzis informāciju pilnā apmērā. Par uzņēmuma pienākuma neizpildi konkurences iestāde uzņēmumam piemērojusi 701 811 eiro naudas sodu, portālu "Delfi" informēja KP.

No 2015. līdz 2017. gadam KP izmeklēja četru būvmateriālu tirgotāju un divu būvmateriālu ražotāju aizliegtu vienošanos. 2017. gadā KP konstatēja ilgstošu cenu saskaņošanu un mākslīgi paaugstināta cenu līmeņa uzturēšanu un piemēroja naudas sodus kopumā 5,8 miljonu eiro apmērā. Lēmums pašlaik ir tiesvedībā.

Pārkāpuma lietas izmeklēšanas laikā "DEPO DIY" likumā noteiktajā kārtībā sniedza paskaidrojumus saistībā ar iestādes iegūtajiem pierādījumiem. Pēc izmeklēšanas noslēgšanas un gala lēmuma pieņemšanas KP konstatēja, ka uzņēmuma sniegtie paskaidrojumi iestādē nav bijuši pilnīgi.

Izmeklēšanas laikā "DEPO DIY" nevarēja komentēt uzņēmuma konkrētas e-pasta sarakstes to senuma dēļ, kamēr vairākus gadus vēlāk tiesvedības laikā par šīm pašām sarakstēm sniedza detalizētus paskaidrojumus. Uzņēmums lietas izmeklēšanas laikā nebija arī izmantojis iespēju precizēt un attiecīgi papildināt iestādei sākotnēji sniegtos paskaidrojumus.

Par "DEPO DIY" KP izmeklēšanas laikā pieļauto procesuālo pārkāpumu, izmeklēšanas laikā nesniedzot informāciju pilnā apjomā, KP uzņēmumam piemēroja 701 811 eiro naudas sodu.

KP 2017. gada lēmums pašlaik ir tiesvedībā. Lēmums par soda piemērošanu neietekmē 2017. gada lēmumu vai minētās tiesvedības gaitu, norāda KP.

Uzņēmums portālam "Delfi" norāda, ka KP lēmumu uzskata par nepamatotu un sodu pārsūdzēs Apgabaltiesā. "Depo" noraida jebkurus pārmetumus par nepatiesas vai nepilnīgas informācijas sniegšanu KP.

"Lēmums par soda naudas piemērošanu pieņemts vairāk nekā divus gadus pēc tam, kad "Depo" uzsāka tiesas procesu, lai atzītu KP lēmumu par to, ka uzņēmums piedalījies kartelī, par prettiesisku un nepamatotu. Tiesvedība notiek joprojām, un lēmumu par naudas sodu KP pieņēma vairākas dienas pirms kārtējās tiesas sēdes šā gada 3. decembrī," norāda uzņēmumā. To uzņēmums uztver kā centienus ietekmēt "Depo" aizstāvības pozīciju, lieciniekus un tiesu, vājinot arī uzņēmuma tēlu un reputāciju.

Uzņēmums uzsver, ka KP apsūdzības karteļa lietā ir nepamatotas, jo ir pretrunā ar "Depo" darbības politiku. "Depo" ienākot tirgū, tas saskārās ar citu tirgus spēlētāju spiedienu uz ražotājiem un piegādātājiem, konkurentiem saprotot, ka ar augstajām cenām un atlaidēm nespēs gūt peļņu, jo uzskatīja, ka peļņa jāgūst ar augstu tirdzniecības uzcenojumu, nevis lielu pārdoto preču apjomu, norāda uzņēmumā.

Uzņēmums norāda, ka vienmēr ir kategoriski atteicies sekot jebkādām ražotāju un piegādātāju norādēm par to, kādām ir jābūt preču cenām veikalos. Uzņēmums nemainīgi turpina piedāvāt klientiem preces tikai saskaņā ar savu zemo cenu politiku. "Tieši tāpēc pārmetumi, ka "Depo" būtu iesaistījies aizliegtās vienošanās, lai mēģinātu nofiksēt pārdošanas cenas vai vienoties ar kādu par tām, ir neloģiski un nepamatoti. Proti, kartelis nozīmē, ka cena ir jāfiksē, kā rezultātā cenas palielinās, nevis samazinās," norāda uzņēmumā.

Pašlaik KP nav vērsusies pret visiem karteļa dalībniekiem, bet gan pret to uzņēmumu, kas nepakļāvās kartelim un pret kuru bija vērsts šis kartelis, norāda uzņēmumā .Tas pauž apņēmību aizstāvēt tā darbinieku, klientu, sociālo un finanšu partneru intereses, cīnoties par savu biznesa principu un vērtību pilnīgu attaisnošanu tiesā.

Jau ziņots, ka Konkurences padome (KP) par aizliegtu vienošanos būvmateriālu tirgotājiem SIA "DEPO DIY", AS "Kesko Senukai Latvia" un SIA "Tirdzniecības nams "Kurši"" piemērojusi kopumā 5,78 miljonu eiro naudas sodu. Tostarp "Depo" piemērots naudas sods 3,72 miljonu eiro apmērā, "Tirdzniecības nams "Kurši"" - 1,15 miljonu eiro apmērā, bet "Kesko Senukai Latvia" – 921 tūkstoša eiro apmērā.

KP norādīja, ka uzņēmumi atkarībā no to iesaistes un pārkāpuma veida ilgstošā periodā nodrošināja saskaņotu un mākslīgi pielāgotu cenu līmeņa ievērošanu mazumtirdzniecībā "Knauf" izplatītiem ģipša, kaļķa cementa maisījumu un citiem produktiem un "Norgips" izplatītam ģipškartonam.

"Depo Diy" reģistrēta 2004. gadā, un tās pamatkapitāls ir 7,501 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 233,937 miljoni eiro, bet peļņa - 14,15 miljoni eiro. "Depo" pieder SIA "DMT Pluss".

"DMT Pluss" lielākais īpašnieks ar 25,19% daļu ir Andris Kozlovskis, pa 19,94% daļu pieder Verai Marinkēvičai, Artim Kozlovskim un Vinetai Atvarai, savukārt 15% daļu pieder SIA "Ausekļa ielas nams", kas pieder Mārai Lielcepurei-Gaveikai (48,34%), SIA "Paradox Holdings" (48,34%) un Kristapam Bērziņam (3,32%), liecina LETA arhīvs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!