Foto: LETA

Iespējams, pēc Ventspils ostas izslēgšanas no ASV sankciju saraksta, valsts kapitālsabiedrības dibināšana ostas pārvaldīšanai nebūtu vajadzīga, taču pirms izdarīt secinājumus, vēl jāprecizē visi aspekti, balstoties uz ko, ASV pieņēma lēmumu, Latvijas Radio sacīja Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

Viņš skaidroja, ka Satiksmes ministrija lūdza Ārlietu ministrijai informāciju, lai precizētu, kādi tieši Latvijas lēmumi un darbības kļuva par pamatu ASV lēmumam svītrot Ventspils ostu no sankciju saraksta.

Jāprecizē visi aspekti, lai neatceltu kaut ko, kas bija šo sankciju atcelšanas pamats, norādīja Linkaits.

Viņš arī atzina, ka ir pozitīvi, ka osta varēs turpināt darbu.

Ministrs pastāstīja, ka pēc ostas nonākšanas sankciju sarakstā ostas ilgtermiņa sadarbības partneri parādīja interesi turpināt sadarbību, bet daži kuģu īpašnieki piesardzības dēļ bija mainījuši savus maršrutus.

Tagad šie riski ir novērsti, "paļaujos, ka nekādu būtisku kaitējumu tas nebūs devis", norādīja ministrs.

Jau vēstīts, ka trešdien ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles birojs ir paziņojis, ka sankcijas, kas vērstas pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu, netiks attiecinātas uz Ventspils brīvostu.

ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles biroja paziņojums sekoja pēc Saeimas lēmuma pārņemt Ventspils ostas pārvaldīšanu no ASV sankciju sarakstā iekļautās Ventspils brīvostas pārvaldes.

Latvijas Republikas Ārlietu ministrija trešdienas vakarā paziņoja, ka lēmumu ASV pieņēma pēc intensīvām pārrunām ar Latvijas vēstniecību ASV, Ārlietu ministriju un citām institūcijām, kā arī iepazīstoties ar visām Latvijas veiktajām un plānotajām darbībām, lai neatgriezeniski novērstu sankcionētās fiziskās personas ietekmi Ventspils brīvostā un Ventspils brīvostas pārvaldē.

Līdz ar to Ventspils brīvostas pārvalde, Ventspils brīvosta un uzņēmumi, kas darbojas ostā, var netraucēti turpināt darbu. Vienlaikus jāņem vērā, ka nav izmaiņu ASV lēmumā noteikt sankcijas pret Ventspils attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju, norāda ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!