Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Latvijas lidsabiedrība "airBaltic" nākamajos trīs mēnešos turpinās samazināt tās sēdvietu kapacitāti, ņemot vērā pašreizējo koronavīrusa krīzi pasaulē un nepārtrauktās izmaiņas uzņēmuma maršruta tīklā, portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

Saistībā ar papildu atceltajiem lidojumiem, strādājošo skaits, galvenokārt lidmašīnu apkalpojošais personāls, uz laiku tiks samazināts par līdz pat 250 cilvēkiem.

Lidsabiedrība centīsies rast brīvprātīgus risinājumus, pārbaudes laika saīsināšanu, piedāvās bezalgas atvaļinājumus vai arī īstenos darba uzteikšanu. "airBaltic" darbinieki par šiem plāniem trešdien tika informēti darbinieku ārkārtas sanāksmē.

"airBaltic" izpilddirektors Martins Gauss norādījis, ka "šis ir smags, taču nepieciešams lēmums. Pirmajos divos mēnešos "airBaltic" bija ļoti pozitīvs gada sākums, taču tagad mūs apdraud ārkārtēji apstākļi. Šobrīd esam spiesti šādi rīkoties, lai spētu pieņemt cilvēkus atpakaļ darbā un atgriezties uz mūsu izaugsmes ceļa, kad situācija uzlabosies. Mēs šo grūto periodu pārcietīsim kopā un saglabāsim ciešu dialogu ar mūsu darbiniekiem."

"Diemžēl šobrīd nav iespēju turpināt kā ierasts – nepieciešams atcelt lidojumus, samazināt lidmašīnu izmantošanu, kā arī mēs redzam strauju un negaidītu pieprasījuma kritumu lidojumu rezervācijām. Taču mēs esam droši, ka situācija atgriezīsies ierastajā režīmā. Mēs patiesi ceram uz mūsu kolēģu un Latvijas sabiedrības sapratni šajā grūtajā laikā," atzīmējis Gauss.

Līdz šim koronavīrusa dēļ "airBaltic" ir atcēlusi kopumā 580 lidojumus laika posmā no 23. marta līdz 31. maijam. Veselības un drošības apsvērumu dēļ, kā arī atbildīgo iestāžu darbības ietekmē, līdz aprīļa beigām atcelti visi reisi uz Milānu un Veronu, savukārt līdz maija beigām – Romu un Telavivu.

Jau ziņots, ka pirmdien, 9. martā, pēc Krīzes vadības padomes sēdes Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) paziņoja, ka saistībā ar koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izplatību Eiropā, Latvija lūdz iedzīvotājus neapmeklēt Japānu, Koreju, Ķīnu, Itāliju, Irānu un Singapūru.

Premjers norādīja, ka ir noteiktas sešas valstis, uz kurām Latvijas iedzīvotājus lūdz nedoties, un 17 valstis, kuru apmeklējums būtu ļoti rūpīgi izvērtējams. "Aicinu jebkuru, jo nāk skolēnu brīvlaiks, aicinu vecākus domāt par saviem bērniem un neērtībām, ko radīsim pēc brīvdienām," sacīja premjers, norādot, ka, ja būs apmeklētas slimības smagāk skartās valstis, tad divas nedēļas karantīnā būs jāpavada gan vecākiem, gan bērniem.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma ir vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!