Foto: Publicitātes foto
Astoņi tūkstoši pārdevēju, 1,7 miljoni pārdotu preču 2019. gadā vien, pirmajā darbības gadā eksports uz 13 dažādām pasaules valstīm – tā Latvija izskatās lielajā tiešsaistes pārdošanas platformā "eBay". Pavisam nesen Latvija pievienojās globālai iniciatīvai, kas zem viena "lietussarga" apvieno vairākas valstis, tādējādi ļaujot ieviest daudz ērtākus risinājumus daudz ātrāk. Taču kā norāda "eBay" ģenerāldirektors globālajos jaunietekmes tirgos (global emerging markets) Iļja Kretovs, visi eiropieši var daudz ko mācīties no ķīniešiem, kur veiksmīgāko pārdevēju apgrozījums sasniedz pat 90 miljonus dolāru gadā.

Tāpat kā daudzām citām globālām tiešsaistes tirdzniecības vietnēm Covid-19 laikā, arī "eBay" skārusi pārdevēju vēlme piepelnīties uz klientu vajadzībām pēc konkrētiem produktiem, piemēram, palielinot cenas dezinfekcijas šķidrumiem. Tāpēc uzņēmumā pieņemts lēmums aizliegt šādu produktu tirdzniecību – "eBay" vairs nevar nopirkt sejas maskas, dezinfekcijas šķidrumu un salvetes, kā arī ierobežota izvietošana ir citiem higiēnas produktiem. Taču to, kā šī vīrusa izplatība ietekmē pašu tirdzniecības milzi, varēs saprast vien pēc tās beigām, norāda Kretovs.

Viņš uzņēmumā strādā jau septiņus gadus un nu ar komandu ir uzņēmies rūpi par globālajiem attīstības tirgiem – reģioniem, kas apvieno tās valstis, kuras nevar klasificēt kā lielas. Kāda loma šajā tirgū ir Latvijai, kā latviešu tirgotājam pietrūkst, ko varētu mācīties no ķīniešiem un vai globālā tirdzniecība ir sasniegusi beigu punktu – pēc tiešsaistes tirdzniecības konferences "eCOM" sarunājos ar Kretovu.

Jāpiemin, ka intervija notika marta sākumā, kad Covid-19 epidēmija bija skārusi Ķīnu un Itāliju, bet tā vēl nebija pasludināta par pandēmiju un nebija noteikti tik strikti ierobežojumi daudzās valstīs, kā tas ir noticis pēdējo divu nedēļu laikā.

Kas ir šis globālais tirgus, kur viena no dalībvalstīm ir arī Latvija?

Augsta potenciāla globālais jaunietekmes tirgus (High Potential Global Emerging Markets) ir reģions, kas apvieno visas valstis, kurās ir "eBay" klienti, bet kuras nav lielās valstis, piemēram, tādas kā Lielbritānija, Vācija, Austrālija, arī Francija, Itālija un Spānija. Visas citas valstis tiek apvienotas zem nosaukuma "globālie jaunie tirgi", un tās ir manis un manas komandas rūpju lokā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!