Foto: Shutterstock
Ukrainas pilsoņi, kas uz Latviju atbraukuši peļņā, parasti ir likumpaklausīgi – viņi tikpat kā neparādās kriminālhronikās. Taču nav zināms, ciktāl tas ataino reālo situāciju, jo policija neapkopo statistiku par likumpārkāpēju valsts piederību. Patiesībā ukraiņi Latvijā kļūst gan par noziedzniekiem, gan upuriem. Un jo vairāk viņu ierodas valstī, jo biežāk ar to saskaramies.

2019.gada novembra nogalē policija Rīgas centrā atklāja pagrīdes bordeli, kurā tika nodarbinātas sievietes no Ukrainas, Baltkrievijas un Krievijas. Prostitūcijai viņas tika vervētas internetā. Latvijā viņas ieceļoja legāli, strādāja vairākas nedēļas un bieži mainījās.

Saskaņā ar vairākiem informācijas avotiem ukraiņu prostitūtas Latvijā gandrīz izstūmušas vietējās konkurentes. Taču oficiālā līmenī šo informāciju neviens nespēj apstiprināt. Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Krista Andersone portālam "Delfi" paskaidroja, ka statistika par visiem Latvijas teritorijā veiktajiem likumpārkāpumiem tiek apkopota, neminot personu pilsonību vai nacionālo piederību. Tāpat viņa atzīmēja, ka lietas izmeklēšana par minēto pagrīdes bordeli turpinās, tādēļ pagaidām nav iespējams par to sniegt nekādu papildu informāciju.

Tajā pašā laikā Igaunijas policija konstatē un sniedz masu saziņas līdzekļiem informāciju par likumpārkāpēju pilsonību. Un, ja var ticēt ziņām, valstī par dažādiem likumpārkāpumiem gandrīz katru nedēļu tiek aizturēti ukraiņi. Piemēram, marta sākumā no valsts ticis izraidīts 30 gadus vecs Ukrainas pilsonis, kurš traucējis sabiedrisko kārtību, pretojies aizturēšanai un apvainojis tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonas. Savukārt februāra beigās Pērnavā policija nāca uz pēdām sešiem nelegālajiem Ukrainas viesstrādniekiem.

"Igaunijā visi atklātie pārkāpumi tiek reģistrēti neatkarīgi no noziedzīgo nodarījumu izdarījušās personas pilsonības. Tas, ka pieaudzis reģistrēto pārkāpumu skaits, ko veikuši Ukrainas pilsoņi, saistīts ar faktu, ka pieaudzis arī viņu īpatsvars iedzīvotāju vidū. Taču nevar arī apgalvot, ka ukraiņu pastrādāto noziegumu skaits procentuāli pārsniegtu Igaunijas pilsoņu noziedzības līmeni," "Delfi" pastāstīja Igaunijas policijas preses dienesta pārstāve Viktorija Korpana.

Cik Ukrainas pilsoņu Latvijā strādā nelegāli?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!