Foto: LETA
Lielākais organiskā spirta ražotājs "Kalsnava Distillery" nodos Bērnu klīniskai universitātes slimnīcai 1000 litru spirta, kas paredzēti dezinfekcijas līdzekļu izgatavošanai, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Liāna Dravniece.

Dezinfekcijas līdzekļus izgatavos slimnīcas farmaceiti. Turpmāk tie tiks izmantoti telpu un iekārtu apstrādei un roku dezinfekcijai, lai ierobežotu Covid-19 izplatību.

"Martā mēs pārprofilējām ražošanu, ņemot vērā iekšzemes tirgus aktuālās vajadzības, un pašlaik ievērojama daļa mūsu produkcijas tiek izmantota Latvijā nepieciešamo dezinfekcijas līdzekļu ražošanai," stāsta Dravniece.

Savukārt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valsts Ābols norādījis, ka šajos krīzes apstākļos viena no prioritātēm ir pasargāt pacientus un personālu.

"Īpaši ievērojam visus piesardzības pasākumus, lai iespējami ierobežotu infekcijas izplatību. Pastiprināti notiek dezinfekcijas pasākumi visā slimnīcā, esam izstrādājuši instrukcijas kā lietot individuālās aizsardzības līdzekļus un veikuši vēl daudz, daudz citu jauninājumu, lai mēs būtu droša vieta gan darbiniekiem, gan pacientiem un viņu tuviniekiem, pat šajā ļoti sarežģītajā laikā. Sakām lielu paldies par atbalstu laikā, kad vairākas preces kļuvušas mazāk pieejamas, piemēram, tik ļoti nepieciešamie dezinfekcijas līdzekļi. Tagad Bērnu slimnīcai ir iespēja papildināt krājumus ar Latvijā ražotām precēm," sacīja Ābols.

"Kalsnava Distillery" etilspirtu Bērnu slimnīcai nodos pārdošanas veidā ar 99% atlaidi no pamata cenas – saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu, kas neatļauj alkoholu saturošas vielas dāvināt vai nodot bez atlīdzības.

Pirmā etilspirta partija Bērnu slimnīcā tikšot piegādāta jau šonedēļ.

Kopš marta otrās puses rūpnīca ir pārgājusi uz darbu diennakts režīmā, lai apmierinātu Latvijas dezinfekcijas līdzekļu ražotāju milzu pieprasījumu. Sākoties Covid-19 infekcijas izplatībai Latvijā, rūpnīca operatīvi pārorientēja savu darbu un tagad produkciju piegādā vietējiem dezinfekcijas līdzekļu ražotājiem.

"Kalsnava Distillery" pašlaik strādā, izmantojot 100% uzņēmuma jaudu.

Rūpnīca "Kalsnava Distillery" dibināta 1937. gadā. Uzņēmums ražo graudu spirtu un organisko graudu spirtu. 2007.-2014. gadā vairākos posmos ražotne tika renovēta, un šobrīd visa tehnoloģiskā bāze, aprīkojums un saražotā produkcija atbilst Eiropas standartiem. 2019.gadā "Kalsnava Distillery" saražoja 5800 tonnas spirta, tai skaitā 400 tonnas augstākās kvalitātes bioloģiskā spirta. Lielākā tā daļa ir nosūtīta uz ES valstīm.

"Kalsnavas elevators" 2018. gadā strādāja ar 2,451 miljona eiro apgrozījumu un cieta 961 223 eiro zaudējumus. Uzņēmuma finanšu dati par 2019. gadu vēl nav publicēti. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks un patiesais labuma guvējs ir Vladimirs Cadovičs, liecina LETA arhīvs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!